Jeste li se ikada zapitali zašto je pileća supa toliko popularan “lijek” za prehladu i gripu? Ovaj klasični domaći lijek nosi sa sobom brojne prednosti za zdravlje, a mnogi od nas se sjećaju kako su nas majke i bake hranile pilećom supom kad god bismo se osjećali loše. Postoji nekoliko dobrih razloga zašto je pileća supa toliko cijenjena kada je u pitanju oporavak od prehlade:

Detoksikacija Tijela Poznata ljekarska preporuka za “pijenje puno tekućine” postaje ključna kad nas napadnu virusi i alergeni. Pileća supa pomaže u “ispiranju” tijela, ubrzavajući eliminaciju toksina iz organizma.

Dezinfekcija Grkljana Zbog visokog sadržaja soli, koji dolazi od začina, pileća supa djeluje slično kao ispiranje grla toplim slanim rastvorom, pomažući u uništavanju bakterija.

Čišćenje Sinusa Toplina supe, poput drugih toplih tekućina kao što je čaj, pomaže u pročišćavanju sinusa i ublažavanju iritantnih simptoma prehlade.

Jačanje Organizma Proteini iz piletine i hranjivi sastojci iz povrća pružaju potrebnu energiju i jačaju tijelo oslabljeno virusima.

Unutarnje Grijanje Pileća supa, posebno korisna kod groznice, pruža unutarnje grijanje i olakšava simptome.

Nadalje, studije su otkrile da pileća supa može smanjiti proizvodnju neutrofila – bijelih krvnih ćelija koje izazivaju upalu i proizvodnju sluzi. Osim toga, korisna je i kod astme, emfizema i različitih upalnih stanja.

Najefikasnija je supa pripremljena s dodatkom crnog luka, celera i šargarepe. Piletina donosi cistein, aminokiselinu koja pomaže izbacivanju sluzi iz pluća, dok šargarepa i celer doprinose beta karotenu i vitaminu C, pojačavajući imunitet. Crni luk dodatno pruža antioksidante koji pomažu u borbi protiv upala.

Oglasi - Advertisement