U mnogim modernim kućanstvima danas je uobičajen prizor električni kuhalo za vodu, ili ketler. Ovaj uređaj je nezamjenjiv za brzo pripremanje vrućih napitaka poput instant kave i čaja, budući da može prokuhati vodu za manje od minute.

Međutim, lako je u zaboravu ostaviti ketler uključenim i vratiti se k njemu nakon nekog vremena. Ako to učinimo i ponovno prokuhamo vodu, možemo napraviti grešku koja utječe na kvalitetu vode.

Stručnjaci upozoravaju da voda, koja je proključala više od jednom, može osloboditi štetne tvari poput arsena, nitrata i fluora, a također gubi kisik i azot. Preporučljivo je prokuhavati vodu samo jednom kako bi se uklonile štetne materije bez mijenjanja njenog hemijskog sastava. Ponovno prokuhavanje može transformirati zdrave minerale u štetne.

Povećani unos arsena može dovesti do raka, srčanih i neuroloških bolesti, te neplodnosti. Veće količine nitrata su kancerogene, dok fluor može izazvati neurološke probleme.

Dakle, savjet stručnjaka je jednostavan: ako ste zaboravili da ste već prokuhali vodu u ketleru, najbolje ju je prosuti i nasuti svježu vodu za ponovno kuhanje.

Oglasi - Advertisement