U zajedničkom naporu koji uključuje različite resore poput Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave za tehnologiju, Uprave za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, Uprave kriminalističke policije, Uprave za borbu protiv terorizma i Policijske uprave za grad Beograd. , uz Specijalno državno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal, napravljen je značajan napredak u akciji koja je u tijeku. Korištenjem podataka dobivenih od Eurojusta i međunarodne policijske suradnje, uspješno su identificirana i uhićena dvojica trinaestogodišnjaka osumnjičenih za slanje prijetećih poruka putem anonimne srbijanske elektroničke pošte obrazovnim i drugim institucijama. Ovim postupanjem, ističe se u priopćenju, ozbiljno je ugrožena sigurnost brojne djece i građana u Republici Srbiji.

Kako su osobe koje su odgovorne za ovo djelo maloljetne osobe te zbog toga ne odgovaraju kazneno, policijski službenici priveli su A.B.S. (42), majka jednog od dječaka. Određeno joj je zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz kaznenu prijavu biti privedena Trećem osnovnom državnom tužiteljstvu. Isto tako, 38-godišnja majka drugog dječaka bit će kazneno prijavljena po standardnoj proceduri.

Među dječacima je i jedan učenik Osnovne škole “20. oktobar” u Novom Beogradu, koja je u posljednje vrijeme primatelj najviše prijetećih e-mailova. Sumnja se da je samo ovaj učenik poslao više od 80 takvih poruka svojoj školi, ali i drugima.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je da policija, u suradnji s Specijalnim državnim tužiteljstvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, aktivno provodi dodatne istrage radi podizanja optužnica protiv osoba povezanih s navedenim prijetnjama. .

Oglasi - Advertisement