Unatoč tome što je bio hvaljen kao najinteligentniji pojedinac na planeti, sudbina ovog čovjeka odvela ga je u azil gdje je proživio svoje dane u očaju i na kraju dočekao svoju smrt.

Nekada slavljen kao čudesno dijete, William James Sidis posjedovao je izvanredne talente u matematici, pisanju i lingvistici. Poštovan kao najbriljantnija osoba koja je ikada živjela, njegov intelekt se procjenjuje na raspon između 250 i 300 na IQ ljestvici. Nevjerojatno je da je do nježne dobi od 8 godina već savladao osam jezika, nadmašujući intelektualne sposobnosti i Alberta Einsteina i Isaaca Newtona.

Rođen 1898. u New Yorku, William je potjecao iz obitelji dobrih uspjeha. Njegov otac, poznati psiholog, imao je više diploma sa Sveučilišta Harvard, dok mu je majka bila liječnica. Uz tako ugledne i inteligentne roditelje, ne čudi što je William krenuo njihovim stopama. Međutim, već od malih nogu roditelji su od njega imali iznimno velika očekivanja.

Nadmašivši očekivanja svojih roditelja, dokazao je da je sve samo ne običan, sa svojom inteligencijom koja je bila na rubu briljantnosti.
Vrijedi napomenuti da je sa samo 18 mjeseci pokazao fascinaciju novinama. Kad je napunio 6 godina, William je posjedovao impresivan lingvistički repertoar, uključujući tečno govorenje engleskog, francuskog, njemačkog, ruskog, hebrejskog, turskog i armenskog. Osim toga, čak je stvorio vlastiti jezik, koji je nazvao Vendergood (iako ostaje neizvjesno je li ga nastavio koristiti u odrasloj dobi).

Prepoznavši njegove iznimne sposobnosti, njegovi su roditelji bili odlučni maksimizirati njegov potencijal. Kao malo dijete zaputio se u carstvo poezije i bavio se aktivnostima koje su njegovim vršnjacima bile izvan okvira mašte. U nevjerojatno nježnoj dobi od 9 godina primljen je na Sveučilište Harvard; međutim, zbog školskih propisa, nije mogao započeti školovanje dok nije napunio 11 godina.

Čak i kao student 1910. godine, njegovo je znanje bilo toliko duboko da je u Harvardskom matematičkom klubu održao predavanje o zamršenosti četverodimenzionalnih tijela. Predavanje se pokazalo gotovo nedokučivim za većinu, ali za one koji su shvatili njegove koncepte bilo je prosvjetljujuće iskustvo.
U dobi od 16 godina Sidis je 1914. godine završio studij na poznatoj školi, stekavši diplomu studija umjetnosti.

Nakon što je diplomirao, William je izrazio svoju želju za samotnjačkim životom jer je vjerovao da je to oličenje idealnog životnog stila, naglašavajući svoju doživotnu predanost tome da ostane neoženjen.

Neželjenu slavu koju je stekao pratila je težina roditeljskih očekivanja koja je William morao podnijeti. Kao rezultat vlastite cijenjene reputacije, Williamov otac težio je transformirati svog sina u slavnu osobu. Kako bi to postigao, počeo je primjenjivati ​​svoje psihološko znanje na svom sinu, izlažući ga ogromnom pritisku i prisili.

Kao dijete, William je posjedovao i inteligenciju i istinsku ljubav prema stjecanju znanja. Međutim, kako je ulazio u odraslu dob, njegova se perspektiva dramatično promijenila, što ga je navelo da svog oca smatra odgovornim za sve svoje pritužbe. Intenzitet njegovog bijesa prema ocu dodatno je ilustriran njegovom odlučnom odlukom da se suzdrži od prisustvovanja Borisovom sprovodu nakon njegove smrti 1923. godine.
Dvije godine u sanatoriju je boravio čovjek čija je inteligencija nadmašivala sve ostale.

U nastojanju da izbjegne privlačenje pozornosti na sebe, William se, poput mnogih drugih briljantnih umova, odlučio za jedno nisko i slabo plaćeno zanimanje. U početku je preuzeo ulogu svećeničkog pomoćnika, ali su i na tom položaju ostali prepoznavali njegove izuzetne sposobnosti. Zbog toga je William ponovno odlučio promijeniti posao. Bilo je to 1924. godine kada su novinari otkrili činjenicu da je William bio angažiran u slabo plaćenom fizičkom radu. Međutim, za razliku od prije, u medijskom izvještavanju izostalo je hvalospjeva i divljenja kakvima je nekoć bila obasipana ova čudesna osoba. Umjesto toga, novinski naslovi sada su ismijavali bivše čudo od djeteta, ističući oštar kontrast između njegovih trenutnih sposobnosti i izvanrednih podviga koje je postigao u mladosti.

Kako je vrijeme prolazilo, postalo je očito da je početna tvrdnja bila lažna, zahvaljujući brojnim neprocjenjivim knjigama koje je William tijekom života napisao pod različitim pseudonimima.

Godine 1919. Williamov pokušaj da živi izvan granica zakona došao je kraju kada je uhićen zbog sudjelovanja u burnim prosvjedima u Bostonu. Zbog toga je dobio 18 mjeseci zatvora. Unatoč tome, njegovi su roditelji smislili plan kako ga osloboditi iz zatvora, odlučivši umjesto toga zatvoriti ga u sanatorij na dvije godine.

Neočekivana smrt

Tijekom cijelog svog postojanja, William je iskusio duboku samoću i stalnu preokupaciju. To je dovelo do odvajanja od obitelji, što ga je nagnalo da krene u karijeru stroja operater kako bi se financijski održao.

U dobi od 46 godina, William James Sidis, čovjek s potencijalom da revolucionira svijet, tragično je preminuo od krvarenja u mozgu, istog uzroka smrti njegova oca.

Oglasi - Advertisement