Sok od krompira postaje sve popularniji zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Ne samo da pomaže u jačanju imuniteta, već se koristi i za ublažavanje glavobolja i menstrualnih bolova. Sirovi krompir je dugo bio cijenjen u narodnoj medicini, iako postoji zabluda da se ne smije konzumirati sirov. Međutim, sirovi krompir je iznimno zdrav i koristan.

Primjena kod Stomačnih Tegoba:

Sok od krompira je efikasan u liječenju gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Preporučuje se konzumacija pola decilitra soka na prazan stomak i pola decilitra prije ručka i večere. Također pomaže u smanjenju šećera u krvi i liječenju bolesti pluća, kao i kod teških oboljenja poput emfizema.

Priprema Soka:

  • Dobro operite krompir i uklonite klice i zelene dijelove kore.
  • Izrendajte ga i sok iscijedite kroz lanenu krpu ili u sokovniku.
  • Sok uvijek konzumirajte svježe pripremljen, a po želji ga možete pomiješati s drugim voćem ili povrćem.
  • Za dodatnu energiju, napravite sok od jednog krompira, šargarepe i jabuke i pijte dva puta dnevno.

Nutrijenti u Ljusci Krompira:

Ljuska krompira sadrži važne nutrijente kao što su ugljeni hidrati, proteini, vitamin C i B6, kalij, željezo, magnezijum i cink. Vitamin C se gubi kuvanjem, stoga je konzumacija sirovog krompira s ljuskom izvor velike količine vitamina C.

Upotreba u Njezi Kože:

Krompir se koristi i u njezi problematične kože. Pomaže u čišćenju kože, smanjuje akne i mitisere, te usporava starenje kože zahvaljujući vitaminu C i skrobu. Korištenje rendanog krompira kao maske za lice može očistiti i zategnuti kožu te smanjiti fine bore. Također, može pomoći u smanjenju celulita redovitom masažom kritičnih mjesta kriškama sirovog krompira.

Oglasi - Advertisement