Laneno sjeme se ističe kao snažan saveznik zdravlja, zauzimajući deveto mjesto na ljestvici 100 najhranjivijih namirnica. Pogledajmo koje sve hranjive tvari ove sjemenke nude.

Omega 3 Masne Kiseline:

Laneno sjeme je svjetski lider po sadržaju omega 3 masnih kiselina. Te esencijalne masti su ključne za zdravlje, a tijelo ih ne može samo proizvesti. Osim u sjemenkama, prisutne su i u raznim orašastim plodovima, ribi i morskim plodovima, ali lan ih ima u najvećoj količini.

Lignini:

Lanene sjemenke su izvor lignina, biljnih spojeva s antioksidativnim svojstvima i djeluju kao fitoestrogeni. Imaju čak 338 puta više lignina od suncokretovih sjemenki. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u prevenciji bolesti i upala, a utječu i na regulaciju zdravstvenih stanja kod žena.

Sluzasta Struktura:

Lanene sjemenke sadrže rastvorljiva vlakna koja s vodom stvaraju sluzavu teksturu, doprinoseći boljoj probavi. Ova svojstva pomažu u održavanju ravnoteže u probavi, sprječavaju zatvor i omogućuju bolje apsorbiranje hranjivih tvari.

Utjecaj na Zdravlje:

  • Zdravlje Srca: Bogatstvo omega 3 masnih kiselina u lanenom sjemenu može značajno smanjiti visoki krvni pritisak i sprječavati arterijsku stvrdnjavanje, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
  • Probava: Laneno sjeme sadrži obilje vlakana koja poboljšavaju probavu, regulišu crijevnu floru, i eliminiraju toksine iz tijela.
  • Izvor Proteina: Kao odličan izvor biljnih proteina, laneno sjeme je idealno za one koji traže alternative životinjskim izvorima proteina.
  • Koža: Omega-3 masne kiseline u lanenom sjemenu pomažu u suzbijanju upale na koži i potiču njen oporavak.
  • Imunitet: Lignini u lanu su snažni antioksidansi koji se bore protiv upala, virusa, bakterija, i održavaju zdravlje naših stanica.
Oglasi - Advertisement