Tek kada se Tomas Randel suočio s terminalnom dijagnozom raka pluća, konačno je smogao hrabrosti da svojoj kćeri otkrije dugo čuvanu tajnu.

U predgrađu Bostona, u ožujku 2021., duboku ispovijed napravio je muškarac dok je njegova kćer bila podvrgnuta prvoj kemoterapiji. Iznenađujuće, otkrio je da je bio bjegunac više od 50 godina. U dobi od 20 godina počinio je pljačku banke u Ohiju, uspješno pobjegavši ​​s pozamašnom svotom od 215.000 dolara.

Teodor Konrad, a ne Tomas Rendel, bio je njegov pravi identitet.

Unatoč njegovim molbama, nije mogao odgovoriti svoju kćer da se upusti u slučaj. Noć nakon ovog otkrića, Ashley Rendel bilo je teško pronaći miran san. Vođena svojom radoznalom prirodom, na kraju je podlegla iskušenju da dalje istražuje.

Čim sam u tražilicu upisao ‘Ted Konrad je nestao’, početni rezultat koji se pojavio spominjao je nešto u stilu ‘Počinio pljačku banke.’ U tom sam trenutku bila pogođena spoznajom da se to odnosilo na mog oca. Na moje iznenađenje, bilo je bezbroj članaka koji su detaljno opisivali njegovu situaciju, zapravo mnoštvo njih”, podijelila je s CNN-om.

Dok je kliknula, skrivene dubine tegobne povijesti njezina oca postupno su se razotkrivale, otkrivajući se pred njezinim očima.
Thomas Rendel, stanovnik Linfielda, Massachusetts, imao je višestruku karijeru i kao prodavač automobila i kao profesionalac u golfu u prestižnom country klubu. Njegova duboka naklonost prema supruzi i njihovom jedinom potomku bila je vidljiva u njegovim postupcima, osobito kad je posjećivao kćerine nogometne utakmice. Osim toga, aktivno je pridonosio dobrotvornim organizacijama koje podržavaju lokalnu policiju i posvetio je nebrojene sate upuštajući se u kriminalističke drame kao što je “NCIS”, kao što je potvrdila njegova kći.

Međutim, u Clevelandu je preuzeo identitet Teda Konrada, pljačkaša banaka koji se pokazao prilično neuhvatljivim. Unatoč svojoj mladosti, uspio je uspješno izvesti jednu od najznačajnijih pljački u Ohiju, koja je iznosila značajnih 1,7 milijuna dolara u današnjoj valuti. Ovaj smioni čin inspiriran je njegovim omiljenim filmom “Afera Thomas Crown”.

Lice Konrada, sa svojim mladolikim izgledom, naširoko je prikazano na posterima za traženjem i prikazano u epizodama popularnih televizijskih emisija kao što su America’s Most Wanted and Unsolved Mysteries.

Dan nakon očevog iznenađujućeg razotkrivanja, Ashley je iskoristila priliku da nasamo razgovara sa svojom majkom Kathy, informirajući je o situaciji, kako je ispričala za CNN.

Ashley Rendel ispričala je kako je reakcija njezine prijateljice na čitanje online članaka bila kontinuirani uzvik “O moj Bože! O moj Bože!” otprilike deset minuta.

Prema kćerkinim riječima, otkrivanje ove tajne za nju je moralo biti nevjerojatno traumatično iskustvo, s obzirom da ga je poznavala više od četiri desetljeća.
Priča o Konradovoj pljački imala je dojam filmske privlačnosti. Povoljnog datuma 11. srpnja 1969., usred pozadine petka i početka proslave njegovog rođendana, preuzeo je ulogu bankovnog blagajnika u Clevelandu. Iskoristivši priliku u pauzi se prepustio kupnji boce viskija i kutije cigareta. Kako se dan bližio kraju, krišom je ušao u trezor, vješto skupivši iznos od 215.000 dolara i diskretno ga spremivši u skromnu papirnatu vrećicu, oprostivši se tako od svog bivšeg postojanja.

Banka je tek u ponedjeljak obaviještena o pljački, čime je dobila dva dana prednosti.

Nakon kratkog vremena, Konrad je izrazio svoju duboku naklonost i čežnju za svojom djevojkom slanjem srdačnih pisama u Washington, D.C. i Los Angeles. Međutim, nedugo nakon toga, slučaj je naglo stao, ostavljajući vlasti bez ikakvih tragova ili dokaza o tome gdje se on nalazi. Nevjerojatno, samo tjedan dana nakon njegova nestanka, monumentalna misija Apollo 11 uspješno je spustila astronaute na Mjesec, zaokupljajući pozornost medija i skrećući njihov fokus s enigmatičnog pljačkaša banke iz Clevelanda. Kako je vrijeme prolazilo, mjeseci su se pretvarali u godine, a na kraju i desetljeća, a Konradova sudbina ostala je dugotrajna misterija.

Bez daha, istražitelji su ustrajali u potjeri. Dobili su informacije o navodnim viđenjima u više država, poput Kalifornije, Havaja, Teksasa i Oregona. Međutim, svaki trag se na kraju pokazao neutemeljenim. Osjećajući frustraciju, savezne su vlasti odlučile skrenuti pozornost na njegov slučaj prikazujući ga u emisijama o pravom zločinu poput America’s Most Wanted.

Ironično, osoba koja je prije bila poznata kao Ted Konrad, a sada se zove Tomas Randel, odlučila je uspostaviti novi život u Massachusettsu. Točnije, odlučio je živjeti u predgrađu koje se nalazi sjeverno od Bostona, upravo onog grada koji je poslužio kao kulisa za njegov voljeni film.
Prema vlastima, Konrad je bio duboko fasciniran “Aferom Thomas Crown”, filmom u kojem glumi Steve McQueen iz 1968. Film se vrti oko karizmatičnog milijunaša koji nalazi zadovoljstvo u pljački banke u Bostonu. Konradovi poznanici iz Ohija dojavili su istražiteljima da je prije pljačke više puta gledao film.

Ashley Rendel vjeruje da je duboko divljenje njezina oca prema filmu bilo toliko duboko da je odlučio prihvatiti ime Thomas kako bi odao počast protagonistu.
Prema njezinim riječima, njezin otac nije pokazivao znakove života u tajnosti. Osobno bi je vozio u školu svaki dan i povremeno joj se pridružio na obrazovnim ekskurzijama.

Nakon njegova prijema, počela je shvaćati manje detalje, objasnila je. Njezin je otac stalno imao dlake na licu i rijetko je skidao bejzbolsku kapu dok je bio u prisutnosti drugih.

Unatoč prilici, nikada se nije usudio izaći izvan granica vlastite zemlje. Ashley se prisjetila vremena kada su ga ona i njezina majka molile da ih prati na putovanju u Francusku, ali on je to odbio, izražavajući svoj nedostatak entuzijazma za međunarodna putovanja.

Nakon razmišljanja, shvatio je da mu zbog njegovog lažnog identiteta nedostaje potrebna dokumentacija u obliku putovnice.

Prema Ashley, i ona i njezina majka bile su svjesne da je preostalo vrijeme njezina oca na Zemlji ograničeno, procjenjujući da se radi o samo nekoliko mjeseci. Posljedično, oni su namjerno odlučili tajiti njegovu tajnu od vlasti. Ashley je izrazila žestoko protivljenje tome da svjedoči da je njezin bolesni otac, koji je već imao 71 godinu, zatvoren.

Kad smo mu prvi put prišle, moja majka i ja izrazile smo duboku naklonost, uvjeravajući ga u našu ljubav. I iako smo toga svjesni, naša ljubav ostaje nepokolebljiva. Međutim, moramo se pozabaviti ovim problemom”, objasnila je. “U tom trenutku nisam se mogla naljutiti na njega; osjećao se nepravednim. Jednostavno sam htjela prikupiti što više informacija od njega, vođena potrebom da razumijem… Tek nakon njegovog odlaska dopustila sam si da osjetim bijes”, otkrila je.
Samo dva mjeseca nakon njegovog priznanja, njen otac je preminuo u svibnju 2021.

Nakon smrti njezina oca, Ashley Rendel i njezina majka postigle su zajednički dogovor da posvete godinu dana oplakivanju njihovog gubitka prije nego otkriju njegovu tajnu istražiteljima, što je prilika koju je obilježio neočekivani dolazak američkih maršala na njihov prag.

U lipnju 2022. namjeravali su obavijestiti policiju, ali im je planove osujetila intervencija federalnih vlasti.

Bez ikakve prethodne najave, američki maršali stigli su u rezidenciju Randelovih u Linfieldu tijekom mjeseca studenog 2021. Ashley Rendel ispričala je da su šerifi pružili sigurnost njoj i njezinoj majci, uvjeravajući ih da neće biti podvrgnute nikakvim optužbama. Međutim, otkriveno je da se značajan pomak u istrazi dogodio nakon Randeleove smrti od raka pluća u svibnju. Prema Ashley Rendel, jedna je osoba poslala svoju osmrtnicu, popraćenu porukom u kojoj se sugerira da je preminula osoba vjerojatno Konrad, kriminalističkom reporteru u Ohiju.

Prema američkom maršalu Peteu Elliottu, u osmrtnici je navedeno da je njezin otac imao isti rođendan kao i Konrad, a to je 10. srpnja 1947. Međutim, njezin je otac bio dvije godine stariji od Konrada.

Nakon što su započeli istragu, vlasti su pokrenule proces iskapanja i na vidjelo iznijele dokumentaciju o bankrotu Rendela iz 2014. godine, koja je bila podnesena federalnom sudu u Bostonu. Eliot je primijetio da rukopis na ovom dokumentu odgovara onom koji je pronađen na prijavi za fakultet koju je Konrad ispunio 1967. Nakon toga, istražitelji su otputovali iz Clevelanda u Linfield kako bi provjerili pravi Konradov identitet.

Jedan od tih pojedinaca bio je Eliot, čiji je otac, John Eliot, posvetio značajan dio svoje karijere u policiji nemilosrdnoj potjeri za Konradom sve do njegove smrti 2020. godine.

Oglasi - Advertisement