Propolis, poznat kao pčelinji lepak, vekovima se koristi zbog svojih lekovitih svojstava. Sadrži preko 200 korisnih jedinjenja za ljudsko zdravlje, uključujući vitamine B1, B2, B3, biotin i aminokiseline, koji su ključni za jačanje imunog sistema. Najznačajnija komponenta propolisa su bioflavonoidi, koji igraju važnu ulogu u određivanju kvaliteta propolisa. Takođe, propolis prirodno sadrži antibiotike koji štite organizam od štetnih mikroorganizama i infekcija.

Istraživanja su pokazala da propolis deluje kao prirodni anestetik, antioksidans i antiseptik. Efikasan je protiv mnogih virusa, uključujući virus gripa, kao i u borbi protiv gljivica i parazita. Propolis se primenjuje za lečenje različitih tegoba, od bolova u stomaku, opekotina, gljivičnih infekcija kože, akni, ekcema, do respiratornih problema, prehlade, upale pluća i upale desni.

Kod problema sa plućima, kašljem, prehladom, gripom, zapušenim nosom i sinusima, preporučuje se korišćenje propolisa u kombinaciji sa mlekom. Dodajte 20 kapi propolisa u 300 ml vrelog mleka (deci mlađoj od 6 godina preporučuje se maksimum 4 kapi propolisa). Preporučuje se da se ovaj napitak pije pre spavanja za maksimalno delovanje.

Važna napomena: Pre upotrebe propolisa u lekovite svrhe, potrebno je konsultovati se sa lekarom. Osobe alergične na med trebaju izbegavati propolis.

Oglasi - Advertisement