Otvoreno priznaje da je njegova majka bila omiljena osoba u krugovima visokog društva, ali postoji jedna njezina posebna priča za koju on ne mari. Edin Dervišhalidović, umjetničkog imena Dino Merlin, rođen je u Sarajevu 12. septembra 1962. godine.

Internetom se često šuška da je umjetnik završio medresu, no sam Dino Merlin je u intervjuu za “Nedeljnik” opovrgnuo tu tvrdnju. Ovaj intervju, jedan od rijetkih u kojima je razgovarao o politici, naglašava netočnost tvrdnje. Umjetnik je objasnio da se pogrešno shvaćanje može pripisati zanimanju njegove majke kao bule, vjerske osobe.

Dino Merlin, umjetnik, objasnio je da je jedan od razloga zašto se često spominje zanimanje njegove majke kao bule, vjerskog autoriteta, to što je to utjecalo na njegov život i rad. Doveo je u pitanje ideju da se religija i umjetnost međusobno isključuju, budući da se obje odnose na dušu. Umjetnost je povezana sa svim ostalim aspektima ljudskog duha, a odluka koju donesemo određuje naš put naprijed.

Nikada nije skrivao da mu je majka bila omiljena pripadnica visokog društva. Posjedovala je talent za posuđivanje novca od drugih kako bi pomogla onima u potrebi. Odrastanje bez očinske figure i ljubavi bio je izazov, ali on je naučio živjeti s tim i osjeća se dužnim svojoj majci za sve što je učinila. Ovo ga je iskustvo naučilo da svoju obitelj cijeni iznad svega. U “In the Middle” Dino se osvrće na početno negodovanje svoje majke kada je izrazio želju da se bavi glazbom umjesto inženjerstvom, ali priznaje da je to prirodan odgovor za svaku majku.

U vrijeme predratne Jugoslavije postoji jedna intrigantna anegdota koja rasvjetljava stavove jedne majke. Dino Merlin otkrio je kako njegova vlastita majka nije bila oduševljena kada su Goran Bregović i Zdravko Čolić posjetili njihov dom na proslavi Bajrama.

Jasno se sjećam jedne anegdote koja mi tada nije bila posebno draga, niti sam je smatrao anegdotom. Međutim, sada mogu razumjeti obrazloženje svoje majke. Pokušavala je glumiti i majku i oca meni i mojoj sestri, vodeći nas pravim putem. Vjerovala je da su umjetnici nepredvidivi pojedinci koji žive bezobzirno i željela je da imamo sigurne i respektabilne karijere. Ovo je prirodna želja svakog roditelja. Kad sam predstavio naše posjetitelje, Čolu i Bregu, mama je samo kratko prokomentirala: “Šetani”, kao ti. Intrigantan intervju za Nedeljnik podijelio je Dino Merlin.

Oglasi - Advertisement