Priča o prvoj Amerikanki koja je uspješno završila zahtjevan trostruki aksel i dalje intrigira javnost tri decenije kasnije.

Film “Ja, Tonya” je definitivno jedan od rijetkih vrhunaca u životu 54-godišnje Tonya Price, koju sada prati njen treći suprug, Joseph Price Price, koji živi u Washingtonu, D.C., i oženjen je njen muž već 13 godina. Šestogodišnji sin Gordon.

“Kada kažete Tonya Preece, niko ne reaguje jer ona nije odvratna Tonya Harding. Međutim, ja sam samo Tonya i najvažnije joj je da bude dobra majka svom sinu koji je konačno voljen i Bliss. Imao sam da se preselim iz Oregona nakon skandala.Bio sam fin prema njima kada sam osvojio medalju i završio trostruki XL, onda su se svi brutalno urotili protiv mene i postao sam javni neprijatelj broj jedan. Dobio sam mail mržnje, povukao me na smrt pacovi mi bjeze iz poštanskog sandučića, prozori na autu su mi stalno bili razbijeni, i svaka budala je imala pravo da me ružnim stvarima gađa i daje mi srednji prst Znam šta se desilo Nancy To je nešto što će ostati sa mnom do kraja moj život”, rekla je Tonya u intervjuu za The New York Times.

Podsjetimo, prije 30 godina Tonya Harding je bila zvijezda jednog od najvećih skandala u američkom sportu. 6. januara 1994. godine, u Detroitu, dvije supertalentovane klizačice i odlične takmičarke, Nancy Kerrigan i Tonya Harding, trenirale su posljednji put u pripremi za Olimpijske igre.

Nancy Kerrigan obožavaju publika i Skate America. Pozitivan imidž koji ona predstavlja prepoznali su mnogi komercijalni brendovi.

Sa druge strane klizališta, posmatra je gruba, divlja, ali talentovanija “Ledena princeza” Tonya Harding, koja nosi titulu loše devojke ovog sporta.

Kerrigan je krenula u svlačionicu nakon treninga kada ju je nepoznati muškarac udario palicom u koleno. Za nekoliko sati, video klizačice kako plače od užasa prikazan je na svim televizijama širom svijeta. Tonya je kasnije optužena za organizaciju napada. Međutim, poznata klizačica i dalje negira da je to uradila.

Tonya je bila zlostavljana cijeli život. U detinjstvu ju je majka tukla i grdila, a devojke su je zadirkivale zbog civilne odeće. Zvali su je “belo smeće” zbog siromaštva. Kasnije se udala za nasilnika…

Tokom priprema za Zimske olimpijske igre 1994. Tonya je dobila prijeteće pismo koje je izazvalo niz nasilnih i tragičnih događaja. Njen tadašnji suprug Džef Giloglija je želeo da psihički slomi njenu suparnicu Nensi, pa su njegovi prijatelji angažovali ljude da joj prete, ali su otišli predaleko i napali klizačicu i udarili je štapom po kolenu.

“Čula sam od trenera šta se dogodilo. Kasnije sam morala ići na trening, ali sam bila nasmrt uplašena cijeli dan jer niko nije uhapšen zbog napada”, rekla je Tonya.

Međutim, lopta je počela da se raspada. Muž se predao FBI-u, priznajući da su on, njegova supruga i prijatelj (koji se predstavljao kao Tonyin telohranitelj) bili uključeni u planiranje napada, što je Tonya uvek poricala. Čak je održala i konferenciju za štampu.

“Nisam imala nikakve veze sa planiranjem napada na Nensi. Međutim, imala sam odgovornost da ne prijavim ono što sam znala, ali uprkos svojoj grešci, i dalje ističem da nemam ništa s tim”, rekla je Tonja.

Nensi se oporavila i osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a Tonya je završila na osmom mestu, svoje poslednje profesionalno takmičenje. Nakon ZOI-a, donesena je presuda i Tonja je optužen za učešće u napadu. Osuđena je na tri godine uslovno, mora odraditi 500 sati društveno korisnog rada i platiti 160.000 dolara. Iako se kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo u Japanu, naređeno joj je da se povuče sa Svjetskog prvenstva u Japanu. Nekoliko mjeseci kasnije, zadobila je posljednji udarac: Skate America joj je doživotno zabranio takmičenje.

Bio je to kraj karijere olimpijske i dvostruke šampionke SAD u umetničkom klizanju i san devojčice iz radničke porodice koja je sa četiri godine osvojila svoju prvu medalju, ali je izbodena nožem na takmičenju. Majka joj je ručno šila kostime za nastup zbog neposlušnosti, muž ju je upucao iz ljubomore i ludila, a ona je više volela klizanje nego “ZZ Top” od Mocarta. Članovi žirija su je kritikovali zbog tvrdoglavosti i abrazivnosti… u potpunoj suprotnosti s nacionalnom dragicom, nježnom, ženstvenom i ljupkom Nancy Kerrigan, koja je nosila kostim koji je dizajnirala američka dizajnerica Vera Wang.

Po završetku klizačke karijere, Tonya je počela da se bavi boksom, a kasnije je radila kao zavarivač, prodavačica…

“Cijeli život su mi govorili da sam debela, da sam ružna, da sam glupa, da sam bezvrijedna… Konačno, to se promijenilo. Našla sam nekoga ko me voli zbog mene, a ne zbog klizanja”, otkrila je Tonya.

Sada retko izlazi na led. Jedini put kada je izašao na klizanje bilo je kada je držao djevojčice jedan na jedan trening, za koji je naplaćivao 50 dolara po satu.

Oglasi - Advertisement