Posljednjih dana u žiži bosanskohercegovačke i srbijanske javnosti su Ljuban i Miljan Hofman Vidović, braća koji su dospjeli na naslovnice zbog snimke na kojoj se vidi kako prijete vlasnicima restorana i konobarima.

Prvobitno je objavljen snimak na kojem se Ljuban Vidović vidi s nepoznatom grupom u nekoliko ugostiteljskih objekata u Modriči, gdje je primijećen kako prijeti vlasnicima. Uslijedila je i snimka na kojoj se vidi njegov brat Miljan koji je fizički nasrnuo na konobara.

Obojica su kickboksači koji su u svojim karijerama ostvarili velike uspjehe, osvojivši naslov europskih prvaka. Miljan je u jednom trenutku spomenuo da se povukao iz boksa s 22 godine. Pokušao je studirati, ali je nedugo nakon toga napustio Medicinski fakultet. Nažalost, njihova su postignuća zasjenjena njihovom umiješanošću u kriminalne aktivnosti.
Protiv njih je 2018. godine pokrenut postupak zbog umiješanosti u otmicu Nenada Jakovljevića iz Bijeljine u svibnju iste godine. Ljuban, koji se sam predao, kasnije je priznao zločin, priznavši da su on i njegov brat to djelo počinili kako bi podmirili dug.

Dragan Vidaković Mrki P.S.Gerila on X: “Mafija nikad nije maltretirala građane, već su se rokali između sebe. Ovo današnji ne liče na mafiju 🤷‍♂️ https://t.co/T1ID1j4Utb” / X (twitter.com)

Ljuban je prvotno osuđen na godinu dana zatvora na Okružnom sudu u Banjoj Luci. No, tu kaznu je uspio ublažiti plaćanjem kazne od 18.050 KM.

Tijekom događaja u kojem su egzekutori pljačkali kuću obitelji Kocić u Ulici Maksima Gorkog, Miljan se našao u središtu pozornosti jer je privatno obezbjeđivao zadatak. Prema navodima medija, on i još niz mladića “pomagali” su policiji i izvršiteljima.

Tijekom televizijskog gostovanja na Happy TV-u, Miljan je iznio jedno žestoko priznanje. Ispričao je incident u kojem se njegov otac javno odrekao njega i njegove obitelji putem novinske objave.

Miljan je objasnio da ih je njegov otac sumnjičio da se bave kriminalom, ali ih se nije u potpunosti odrekao. Zapravo, dao im je uvjet da ispune kako bi ponovno zadobili njegovo prihvaćanje i ponovno ih smatrali njegovim sinovima. Miljan je otkrio da će ih otac, ako se vrate na pravi put, rado primiti u obitelj.

Prema Ljubanovim riječima, tvrdnja njihova oca da se bave teškim kriminalom nije točna jer je bio pogrešno informiran. Miljan je dalje pojasnio da, ako se doista bave kriminalom, ne bi bili na slobodi, nego u zatvoru.

Miljan je rekao da nemaju negativnih komentara o njemu, ali jednostavno ne dijele iste životne težnje. On je vrlo vješt boksač, koji je dva puta osvojio naslov prvaka.

Na nedavnoj izvanrednoj sjednici Skupštine općine Modriča najavljeno je da će zbog djela braće Vidović biti smanjen rad lokalnog kafića. Dodatno, kao mogućnost spomenuto je zatvaranje pogona.

Nakon što je objavljen video na kojem Ljuban obilazi lokalne restorane i prijeti njihovim vlasnicima, u Općini je dogovoren sastanak. Stanovnici su navodno bili uznemireni događajima prikazanim u videu.

Vrlo je vjerojatno da upravo ova skupina pojedinaca ima veći utjecaj u ovoj metropoli od lokalnih snaga sigurnosti, koje su, čini se, nemoćne u svojim nastojanjima da ograniče svoje akcije. U potezu bez presedana zatvaraju se ugostiteljski objekti kako bi se građani “zaštitili” od njihovog utjecaja, što je situacija kakva dosad nije viđena na ovim prostorima.

Oglasi - Advertisement