Pravilna konzumacija meda ključna je kako biste u potpunosti iskoristili njegove vrijedne hranjive tvari.

Pavle Anđelković iz Saveza pčelara Beograda istaknuo je čestu grešku koju ljudi često rade kada je riječ o konzumiranju meda. Med, prepun vitalnih vitamina, minerala i aminokiselina, igra ključnu ulogu u podržavanju pravilnog funkcioniranja stanica našeg tijela. Konzumacijom meda na prazan želudac možemo osigurati potrebnu energiju koja će nas hraniti tijekom dana.

Pavle Anđelković ističe važnost konzumiranja meda na specifičan način kako bi se osigurala optimalna apsorpcija njegovih korisnih sastojaka. Prema riječima Anđelkovića, med je bogat s oko 20 aminokiselina i do 48 vitamina. Kako biste u potpunosti iskoristili dobrobiti, preporuča se pustiti da se med polako otapa u ustima, omogućujući žlijezdama u usnoj šupljini da brzo apsorbiraju ove vrijedne hranjive tvari. Anđelković je upozorio na brzo gutanje tekućeg meda jer njegova velika specifična težina može izazvati želučane tegobe, osobito na prazan želudac. Umjesto toga, preporučljivo je konzumirati med u čvrstom stanju, tretirajući ga kao hranu za žvakanje. Kristalizirani med, primjerice, treba okusiti poput hrskavog zalogaja, poput kruha. Umjesto da ga žurno progutate, čvrsti med treba zadržati u ustima što je duže moguće. Dopuštanjem da se med otopi u ustima, može se izbjeći svaka potencijalna nelagoda. Anđelković je istaknuo zdravstvene dobrobiti meda i predložio rješenje za one koji imaju problema s njegovom konzumacijom. Topljenjem meda u toploj vodi i ispijanjem, pojedinci mogu osigurati da njihov želudac učinkovito apsorbira sve vitalne komponente.

Prema Anđelkovićevim riječima, med posjeduje sve bitne sastojke za održanje života. U kombinaciji s mlijekom postaje potpuni izvor hranjivih tvari. Anđelkovićeva obitelj, koju čini šestero unučadi dvojice sinova, redovito uključuje med u svoju prehranu, što rezultira optimalnim zdravljem. Osim toga, med služi kao preventivno sredstvo protiv raznih tjelesnih bolesti, osiguravajući zaštitu od infekcija kada se koristi.

Oglasi - Advertisement