Ovi lekovi ne samo da ublažavaju bol i snižavaju temperaturu, već imaju i antiinflamatorni efekat. Tablete protiv bolova funkcionišu kao neka vrsta tajnog eliksira koji pruža olakšanje od raznih neprijatnosti. Često se koriste za ublažavanje glavobolja ili menstrualnih bolova. Ali, šta ako tablete ne deluju kako očekujemo? Da li je bezbedno uzeti dodatnu dozu ili je bolje prestati sa uzimanjem? Sonja Stojiljković, ekspert iz farmaceutske oblasti, u emisiji “RTS Ordinacija” daje savete o pravilnom korišćenju ovih lekova.

“Dostupni su lekovi bazirani na paracetamolu i acetilsalicilnoj kiselini, koji su primarno namenjeni za ublažavanje bola i smanjenje temperature. Ostali, kao što su ibuprofen, diklofenak, aceklofenak i naproksen, pripadaju grupi nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Osim što ublažavaju bol i temperaturu, ovi lekovi takođe imaju izražen antiinflamatorni efekat”, objašnjava dr Stojiljković, sa posebnim osvrtom na menstrualne bolove.

Za menstrualne bolove koji obuhvataju blagu upalu sluznice, preporučuje se upotreba antiinflamatornih lekova. Međutim, važno je imati na umu da ti lekovi mogu izazvati neželjene efekte, kao što je povećano krvarenje.

Za menstrualne bolove preporučuje se uzimanje ibuprofena u dozama od 200 mg. Takođe, važno je obratiti pažnju na sastav tableta jer mnoge sadrže paracetamol. Uzimanje prevelike doze paracetamola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema sa jetrom”, upozorava farmaceutkinja.

Pored toga, kada je u pitanju lomljenje tableta, potreban je oprez. Tablete se mogu lomiti samo ako su eksplicitno označene kao takve. U slučaju da su tablete “film tableta” ili “tablete sa produženim oslobađanjem”, njihovo lomljenje se ne preporučuje zbog posebne strukture koja ih štiti od želudačne kiseline.

Oglasi - Advertisement