Kivi se ističe kao voće bogato vitaminima i vlaknima, čineći ga izvanrednim izborom za poboljšanje digestivnog zdravlja. Ruska ljekarka Elena Mališeva naglašava da kivi sadrži više vitamina C od pomorandže i ananasa, kao i značajne količine dijetalnih vlakana, koje su ključne za pravilno varenje. Osim toga, kivi sadrži i enzim aktinidin, koji doprinosi boljem varenju.

Jedno istraživanje je pokazalo da odrasli sa hroničnim zatvorom koji su konzumirali dva kivija dnevno tokom meseca, imali za 23% manje problema sa zatvorom, uz skraćenje vremena potrebnog za varenje za 15 sati. Ovaj rezultat ukazuje na to da redovna konzumacija kivija može značajno poboljšati funkciju creva.

Doktorka Mališeva podsjeća da se konstipacija dijagnostikuje kada osoba ima manje od tri stolice nedeljno, problem koji pogađa oko 42 miliona ljudi širom sveta, pri čemu su žene češće pogođene ovim stanjem.

Za prevenciju konstipacije ključna je izbalansirana i raznolika ishrana. Ako imate problema sa zatvorom, trebalo bi da izbegavate određene namirnice:

Mliječni proizvodi: Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu mogu doživeti konstipaciju ili dijareju nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Ako patite od zatvora, preporučuje se izbegavanje ovih proizvoda kako biste izbegli nadutost i nelagodu.

Pržena hrana: Masnoće iz pržene hrane vare se znatno sporije od voća i povrća, potrebno im je oko 24 sata. Osobama koje imaju problema sa zatvorom savetuje se da izbegavaju hranu prženu u ulju ili maslacu, kako bi olakšali varenje i izbegli dodatne digestivne probleme.

Oglasi - Advertisement