Svaka od djevojaka marljivo je plela svoje predmete za miraz, koji su uključivali odjeću izrađenu od čiste runske vune, poput košulja, rukavica i čarapa.

S dolaskom zime, nije potrebno spominjati da je vezivanje stvari od iznimne važnosti kada izlazite van. Neophodni dodaci kao što su kape, šalovi, rukavice i duge čarape obavezni su tijekom hladnih mjeseci. Ipak, postoji jedan često zanemaren muški odjevni predmet koji zaslužuje ponovno oživljavanje – nakurnjak.

U srpskim selima većina muškaraca je nosila ovu odjeću kao štit od nemilosrdne zime, čuvajući svoju muškost. Kao dio svog miraza, mlade su djevojke pedantno plele ove šešire koristeći samo najfiniju runsku vunu, uz druge bitne predmete kao što su košulje, rukavice i čarape. S pet igala u ruci, zamršeno su tkali živopisne niti pređe, stvarajući zadivljujuće uzorke nalik na tapiseriju. Bilo da pletu uzduž ili poprijeko, vješto su izradili ove kape bez unaprijed određenih mjera. Danas je ova tradicija znatno smanjena, a Jelena iz Beograda je jedna od rijetkih predanih osoba koje nastavljaju čuvati ovaj zanat.
Koncept stvaranja nakurnjaka pletenjem u početku je započeo kao šaljiva šala koju je pokrenuo moj suprug. Međutim, zadnjih osam godina svesrdno sam prigrlio ovaj pothvat. Shemu za heklanje osmislila sam samostalno, a izrada ovih predmeta mi ne predstavlja nikakav izazov s obzirom na moje veliko iskustvo u heklanju raznih artikala, uključujući kape, bluze i igračke,” priča Jelena za RINU.

Na opće iznenađenje, kada je savladala zanat, za njezinim je pletenim kreacijama vladala ogromna potražnja. Jelena otkriva da joj se najveći dio prodaje dogodi u novogodišnjem razdoblju, kada nakurnjaci lete s polica.
Kako kaže Jelena, neizmjerno joj je drago što su i kupci njezine proizvode shvatili kao duhovite te ih često kupuju kao zabavne poklone za razne posebne prigode, uključujući rođendane, odlaske u mirovinu, proslave Nove godine i godišnjice braka. Veličina predmeta ostaje dosljedna u cijelosti, a jedina varijacija je materijal korišten u njihovoj izradi. Jelena objašnjava da oni izrađeni od čupave vune daju iluziju većih dimenzija.
Prema njezinim riječima, pletene odjevne predmete koje izrađuje vlastitim rukama, a koji služe kao zaštita od hladnoće, najviše traže muškarci, iako ima i žena koje ovim predmetima žele usrećiti svoje muževe.

Istaknula je da je u ponudi nekoliko modela, među kojima su Djed Mraz, Rudolf, crna i bijela ovca, slon, smoking, te djetlić Pera. Dodatno, spomenula je primanje specifičnih zahtjeva, poput izrade nakurnjaka u bojama zastave pojedine države ili određene nogometne momčadi.
Jelena koristi čistu vunu za izradu nakurnjaka koji je udoban i ne iritira, a svaki model izrađuje za otprilike nekoliko sati, budući da određeni dezeni zahtijevaju dodatne zamršene detalje.
Ova Beograđanka zaključila je da već duže vrijeme drži istu cijenu, a svaki model košta oko 1.000 dinara. Napomenula je i kako je već primila značajan broj narudžbi za nadolazeće blagdane.

Značaj i praktičnost ovog odjevnog predmeta najbolje se može razumjeti kroz prastaru izreku koja naglašava njegovu ulogu u zaštiti ne samo pojedinca nego i cijele obitelji.

Oglasi - Advertisement