Tijekom nedavnog emitiranja kviza “Potera”, finalna epizoda u ponedjeljak oduševila je gledatelje jer je jedan natjecatelj svoj dobitak nesebično odlučio donirati za liječenje mladog Todora Stojanovića, ostavivši publiku u čudu.

Veljko Kotlaja, 22-godišnji student povijesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, uspješno je obranio ukupno milijun i pol dinara. Veljko je u finalu, zajedno s Branislavom Todorićem iz Beograda i Slobodanom Bulatovićem iz Stare Pazove, izašao kao pobjednik protiv Milice Jokanović, osvojivši nevjerojatnih 1.740.000 dinara.

Veljko je kroz ceo kviz bio nepokolebljiv da će im se Milica pridružiti, ponavljajući više puta „Mića će uskoro!“ Međutim, na njegovo razočaranje, ona nikada nije stigla.

Bitka za Todora, kako navode na stranicama Udruge Budi human, vodi se oko dvogodišnjeg djeteta koje je rođeno iz trudnoće koja je pažljivo praćena i nadzirana. Nažalost, Todorovo zdravlje se pogoršalo u prvim danima života dok je još bio u rodilištu. U početku je doživio neonatalne konvulzije unutar prvih 48 sati, a nedugo nakon toga dijagnosticirana mu je obostrana upala pluća.

Nakon što smo se obratili Moniki Živojinović, majci dječaka, ekipa Kurira dobila je objašnjenje u kakvom je stanju.

U Turskoj smo napravili temeljitu analizu Todorovog stanja. No, po povratku kući njegovo se zdravlje pogoršalo. Zahtijevao je opsežnu njegu na odjelu intenzivne njege, što je rezultiralo značajnim financijskim naporom. Kako bismo pokrili troškove, pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava. Nažalost, klinika je pružila samo dijagnostičke testove, a nije pružila daljnju pomoć. Čim se Todorovo stanje stabiliziralo, krenuli smo nazad u Srbiju.
Nažalost, još uvijek nismo dobili potvrdan odgovor ni od jedne medicinske ustanove koja može pomoći u Todorovom liječenju. Todorovo se stanje donekle popravilo; sada se može probuditi i disati bez pomoći dio dana. Međutim, nije bilo značajnih promjena u njegovom ukupnom zdravstvenom stanju. Aktivno istražujemo različite mogućnosti i tražimo rješenja na globalnoj razini. Slijedom toga, odlučili smo zadržati otvoren račun u Zakladi “Budi human”, jer se prikupljena sredstva koriste za pokrivanje troškova konzultacija s klinikama, koji obično iznose 1500 dolara ili više. Todorova majka je objavila ovo ažuriranje.

Prema riječima dječakove majke, oni se nalaze u očajnoj situaciji jer im niti jedna medicinska ustanova ne može pružiti potrebno liječenje, već samo dijagnostičke pretrage.

Klinike nisu sigurne u svoju sposobnost pružanja pomoći i postavljanja dijagnoze, unatoč provođenju sveobuhvatnih genetskih testova. Nisu sigurni koje će sljedeće korake poduzeti. Jedina opcija koju predlažu je ponavljanje testova. Čini se besmislenim krenuti na dugotrajno putovanje i tražiti financijsku potporu, ali biti odbijen bez rješenja. Ova situacija za Todora predstavlja veliki stres s obzirom na njegovo osjetljivo zdravstveno stanje. Srećom, dobili smo pozitivan odgovor od rehabilitacijske klinike u Teksasu. Za sada ćemo isprobati njihov kućni program umjesto da se posvetimo intenzivnom programu koji zahtijeva putovanje. Ovo objašnjenje dala je Monika Živojinović.
Za herojsku gestu natjecatelja obitelj je doznala tijekom gledanja kviza.

Dok smo bili zadubljeni u kviz, iznenada smo bili prosvijetljeni o njegovoj odluci. Uhvatilo nas je nespremne, ostavivši nas zaprepaštene. U prošlosti smo se suzdržavali od žalbe. Ima djece, osobito one oboljele od leptiraste bolesti, kojoj je prijeko potrebna financijska pomoć. Iako postoji lijek, njegova je cijena pretjerana. Stoga smo odlučili ne tražiti sredstva, čvrsto vjerujući da postoje drugi kojima je novac u ovom trenutku hitniji.
Na naše iznenađenje, ove godine na Todorov račun sjela je značajna svota novca. Pobuđeni znatiželjom pokušali smo identificirati velikodušnog dobročinitelja, no potraga za Veljkom Kotlajom pokazala se uzaludnom. No, sinoć smo gledajući kviz shvatili da je to bio on. Još u kolovozu na raznim su stranicama kružile vijesti o Todorovoj potrebi za pomoći, no te su informacije bile zastarjele. Čini se da je morao naići na molbu i odlučio pružiti ruku pomoći. Ostali smo zaprepašteni njegovim postupcima i pitali smo se kako je uspio locirati Todora. U novije vrijeme smo sve upite preusmjerili drugoj djeci, pa je vjerojatno da je natjecatelj kviza slučajno naletio na detalje u nekoj publikaciji i samostalno donio odluku o doprinosu. Iako smo neizmjerno zahvalni na njegovoj ljubaznoj gesti, važno je napomenuti da je Todor trenutno van životne opasnosti.

Koje informacije imamo o dotičnoj osobi?
Unatoč tome što nema društvenu mrežu, njegove težnje leže u tome da postane istraživač.

Natjecatelj Veljko Kotlaja ostaje zagonetan jer je odlučio ne tražiti medijsku pozornost unatoč impresivnom pokazanom znanju u kvizu. Njegov fokus je na provođenju istraživanja, posebice u područjima Rimskog Carstva i moderne povijesti. Književnost, povijest, glazba, film i fizika među njegovim su brojnim hobijima. Zanimljivo, on se suzdržava od korištenja platformi društvenih medija. Ova je odluka izazvala divljenje cijele nacije.

Oglasi - Advertisement