Usred burnog desetljeća obilježenog ratovima, ekonomskim sankcijama, raširenim kriminalom, promjenama društvenih normi i raširenim siromaštvom, mlada djevojka iz Novog Beograda pojavila se na sceni. Jelena Karleuša je u ovom izazovnom periodu krenula u karijeru.

Kao mlada djevojka koja je tek završila osnovnu školu 1995. godine, krenula sam na put snimanja svog prvog albuma. Bilo je to u burno doba 90-ih, vrijeme kada je tragedija pogodila moj rodni grad Fontanu i ozloglašenu osnovnu školu, u kojoj je nekoliko učenika izgubilo živote na školskom imanju. Unatoč tim izazovnim okolnostima, ustrajao sam i napravio svoj album prvijenac. Gledajući unatrag, figure koje su bile idolizirane tijekom tog doba nisu bili tradicionalni heroji, već prije antiheroji. Služili su kao manjkavi uzori, predstavljajući pogrešne ideale za našu naciju. Devedesete je obilježio val kriminala i korupcije, a banke su iskorištavale građane i otimale im teško stečenu ušteđevinu. To je pozadina u kojoj počinje moja priča, jer sam svoja iskustva podijelila s novinarkom Kurir TV-a Mašom Kostić.
Sredinom 90-ih Đej Ramadanovski dosegao je vrhunac svoje slave, osvajajući publiku svojim talentom. Izlazak filma “Nedjelja” izazvao je snažne emocije i vratio bolna sjećanja onima koji su proživjeli to doba.

Iako nisam imao priliku gledati film o Djeu, imao sam duboku osobnu povezanost s njim. Moja ljubav prema Dže je bila duboka, a on mi je uzvratio te osjećaje. Jako je cijenio moju majku i dijelili su prijateljstvo. Međutim, Đej, Dorćolac, bio je mnogo stariji od mene i živio je životom upletenim u podzemlje. Odisao je nekom esencijom, izraženom kroz njegovu glazbu, tekstove i jedinstven stil pjevanja. Njegovi skromni počeci i teško odrastanje poslužili su kao inspiracija nebrojenim mladićima koji su izgubljeni u kaosu devedesetih. Dje im je davao snagu i motivaciju da koračaju vlastitim putovima, čak i ako su ti putovi često bili krivi i plitki. JK je rječito uhvatio bit Djeova utjecaja.

Veza između Džeja i brata njegove tetke Ise Lere ističe se kao jedan od najnezaboravnijih motiva u filmu. Osim toga, ubojstvo Džambija je još jedan slučaj koji izaziva značajan interes.
Prema mojim saznanjima, Arkan je odgovoran za smrt rođaka, možda čak i brata Džeja Ramadanovskog. Ova činjenica je dobro poznata. Ne mogu govoriti o onome što je prikazano u filmu, ali me rastužilo što je Jay bio svjestan toga, ali ipak bio prisiljen zabavljati likove poput Arkana zbog nedostatka opcija. Želio bih istaknuti jedan paradoks. Jedan takav paradoks je da supruga Željka Ražnatovića Arkana, čovjeka koji je ubio Džejinog brata, pjeva naslovnu pjesmu soundtracka filma. Smatram da je to neobično zadovoljavajuće. Ovaj paradoks, na neki način, zrcali paradoks tog vremena. Naš narod su predstavljali najgori pojedinci, kojima smo se zapravo morali suprotstaviti, ali u tome dugi niz godina nismo uspjeli. Karleuša svoje kritike posebno usmjerava prema Arkanovoj udovici.
Zavaravajuće brojke i neadekvatni primjeri za mlade

Film ima intrigantnu priču, jer glas supruge povezane s počiniteljem bratoubojice odjekuje kod svakog gledatelja. To je zadivljujuća priča o kojoj bih oklijevao govoriti o osobi koja je izrazila zanimanje za stvaranje zvučnog zapisa za film, s obzirom na njihovu pozadinu i istinu iza njihovih postupaka. Ne predstavlja ni suštinu autentičnosti niti utjelovljenje iskrenosti. Umjesto toga, ono odražava ostatke prošlog doba, koje karakteriziraju manjkave roditeljske figure i štetni uzori koji su oblikovali filozofiju, estetiku i moralne vrijednosti više generacija. Nekada smo težili oponašati te figure, ali u stvarnosti one su bile propast naše nacije. Karleušine riječi su nesumnjivo teške, ali sažimaju surovu stvarnost.
Tijekom 1990-ih postojala je neobična veza između kriminalaca i područja popularne glazbe. Živahni svijet Turbofolka i glamurozni životi televizijskih pjevačkih senzacija sudarili su se sa surovom realnošću s kojom su se suočavali pojedinci koji su si, unatoč golemom bogatstvu, mogli priuštiti samo bocu maslinova ulja.

Preobrazio svatovskog pjevača u sjajnu zvijezdu.

JK se prisjeća burnog razdoblja u njihovom životu kada je Arkan, pjevač svatova, postao nacionalna zvijezda. Mediji su bili fokusirani isključivo na Arkana i njegovu suprugu, ne ostavljajući mjesta onima koji ih ne žele pohvaliti. JK je čak svjedočila kako je Arkan fizički napao jednog od njihovih kolega. Ovo razdoblje, tijekom JK-ine mladosti, obilježeno je osobnim sukobom s Arkanom koji je trajao dugi niz godina. Bilo je to mračno i neugodno poglavlje u životu JK.
Podnijevši izazove devedesetih i povremeno osjetivši njihov bolni udar, utjehu pronalazimo u filmskom prikazu života Džeje Ramadanovskog, istinski čestit i čestit pojedinac, koji služi kao dirljiv podsjetnik na ta teška vremena.

Oglasi - Advertisement