Osim ako se Izraelu ne zabrani natjecanje, Udruženje glazbenika Islanda pozvalo je zemlju da se suzdrži od sudjelovanja na nadolazećem natjecanju za pjesmu Eurovizije.

U poruci upućenoj islandskoj javnoj televiziji, Udruga skladatelja i tekstopisaca izrazila je uvjerenje da bi sudjelovanje na Eurosongu trebalo preispitati ako Izrael ne bude podvrgnut istoj zabrani kao “Rusija na prethodnom natjecanju”.

Izražavajući osjećaj odgovornosti, ova organizacija je iskazala svoju predanost suprotstavljanju ratu i tragičnom gubitku nevinih života, posebno među civilnim stanovništvom i djecom, u Gazi.

Tijekom live prijenosa Eurosonga 2019. islandska grupa Hatari prkosila je pravilima natjecanja isticanjem palestinske zastave dok je Izrael bio domaćin. Zbog njihovih postupaka domaćini su skupini izrekli sankcije.

Unatoč pozivima na zabranu, Europska radiodifuzna unija, odgovorna za godišnje emitiranje Eurosonga, potvrdila je da će Izrael sudjelovati u natjecanju 2024. godine.

Izraelski natjecatelj, Noa Kirel, osigurao je hvalevrijedno treće mjesto na godišnjem natjecanju koje se održava u Liverpoolu, Velika Britanija.

Oglasi - Advertisement