Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, veterinarski inspektori pojačavaju nadzor i kontrolu hrane životinjskog porijekla (odnosno mesa) u objektima za proizvodnju i distribuciju hrane životinjskog porijekla, počevši od unosa sirovina u kontrolu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredu Ministarstvo veterine najavilo je danas kao polaznu osnovu za kontrolisanu proizvodnju hrane, od procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda.

– Planirati i sprovoditi službene kontrole uređenih objekata u cilju utvrđivanja poštivanja opštih i posebnih uslova higijene hrane i HACCP-a, u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provjeru mikrobioloških standarda i na osnovu primijenjenih analiza prema propisima principi samokontrole, u skladu sa svim zahtjevima prehrambene industrije Principi dobre higijene i dobre prakse distribucije za subjekt.

U svim maloprodajnim objektima (samouslužne radnje, delikatese, ugostiteljski objekti, ribarnice, pijace) dokumentacija kojom se dokazuje porijeklo i sljedivost sve hrane životinjskog porijekla koja se nađe u prodaji dostavlja se veterinarskom inspektoru na uvid. Veterinarski inspektori će naložiti neškodljivo uništavanje nebezbedne ljudske ishrane ili hrane ako se ne može dokazati sledljivost i poreklo, navodi se u savetu.

Kako bi izbjegli rizike po zdravlje ljudi, uprkos stalnoj kontroli i nadzoru veterinarskih inspekcija, pozivaju potrošače da hranu kupuju samo u registrovanim ili odobrenim proizvodno-prodajnim objektima – supermarketima, hipermarketima, specijaliziranim maloprodajnim objektima. preduzeća (mesare, trgovci ribom) ili od lokalnih proizvođača registrovanih za proizvodnju tradicionalnim metodama. Može se kupiti i na pijaci od registrovanih proizvođača, gdje je jasno označen registarskim brojem gazdinstva i datumom proizvodnje.

Pažnju treba obratiti i na hranu životinjskog porijekla koja se prodaje na određenim temperaturama (hladne vitrine).

Potrošačima se savjetuje da obrate pažnju na higijenu osoblja koje dolazi u kontakt s hranom i higijenu posuda i alata koji se koriste prilikom rukovanja hranom.

– Obratite pažnju na postojanje deklaracije o proizvodu, koja treba da sadrži najmanje ime proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok trajanja i temperaturu skladištenja hrane. Slijedite upute proizvođača o tome kako pripremiti hranu i kako konzumirati hranu, obraćajući posebnu pažnju na rok trajanja proizvoda prije i nakon otvaranja ili rukovanja. Obratite pažnju na izgled, boju, miris, moguća oštećenja, plijesan ili loš miris). Ne kupujte prethodno mljeveno meso, već tražite da se meso samlje u prisustvu potrošača osim ako je u originalnom pakovanju i reklamaciji. Vodite finansijske račune. Veterinarska služba upozorava da se, ukoliko se otkrije nešto neobično, obratite nadležnoj inspekcijskoj agenciji.

Oni također podsjećaju ljude na njihovu obavezu da provjeravaju svinjetinu od životinja zaklanih na farmama na prisustvo larvi Trichinella spiralis u veterinarskim stanicama ili klinikama.

Oglasi - Advertisement