Feng Shui, drevna kineska umjetnost uređenja prostora, naglašava važnost predmeta i njihovog rasporeda u domu kao ključnih faktora za privlačenje pozitivne energije. Vjeruje se da određeni predmeti u našem okruženju mogu privući sreću, ljubav i prosperitet, dok drugi mogu donijeti negativne vibracije.

Statua slona ima posebno mjesto u Feng Shui praksi. Smatra se da slon, s dignutom surlom, simbolizira uspjeh i blagostanje. Kada se postavi u spavaću sobu, statua slona može unaprijediti međuljudske odnose i privući ljubav. Ako se, pak, smjesti blizu ulaznih vrata, vjeruje se da donosi sreću svim ukućanima. Postoji i uvjerenje da statue slonova mogu privući bogatstvo u dom.

 

Osim u Feng Shuiju, slonovi su simboli snage, mudrosti i dobre energije u različitim kulturama. Preporučuje se postavljanje statue slona blizu ulaznih vrata kako bi se privukla sreća i zaštita u dom. Vjeruje se i da postavljanje statue slona pored kreveta u spavaćoj sobi može pozitivno utjecati na nove početke i prilike u životu domaćina.

Osim statue slona, postoje i drugi prirodni simboli sreće. Na primjer, pojavljivanje bubamare na dlanu tradicionalno se smatra znakom sreće. Slično tome, pojavljivanje cvrčka u blizini može ukazivati na skore ugodne i radostne događaje. Ova i druga drevna vjerovanja, rasprostranjena širom svijeta, ističu povezanost čovjeka s prirodom i univerzalnu potrebu za harmonijom i blagostanjem.

Oglasi - Advertisement