Od juče popodne pa tokom cijele noći Rožaje je zahvatilo nevrijeme praćeno obilnim padavinama. To je uzrokovalo izlivanje rijeke Ibar i gotovo svih njegovih pritoka. Osim toga, pljusak je doveo do poplava u Tivtu usljed čega je bila poplavljena zgrada Hitne pomoći, a voda je bila okružena i Osnovnom školom “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, zbog čega su časovi skraćeni za samo 30 minuta.

Preliminarni proračuni pokazuju da su poplave uzrokovale značajne štete na infrastrukturi i objektima. Osobito je jako pogođeno sliv Županice. Također, jedna ženska osoba jutros je evakuisana iz Bijelog Polja.

U jutarnjim satima staza za Gornju Lovnicu i Ćosovicu je neprohodna zbog zatvaranja ceste. Most koji vodi do Kučanske džamije blokiran je branom koju je napravila Lovnička rijeka, što je dovelo do plavljenja obližnjih stambenih objekata. Nadalje, više ulica je blokirano, čineći ih neprohodnima za vozila.

Na temelju početnih procjena, poplave su uzrokovale značajnu štetu i na infrastrukturi i na zgradama. Posebno je zabrinjavajuće područje u Županici. Osim toga, ranije danas iz Bijelog Polja sigurno je evakuirana jedna mještanka. Situacija u Prijepolju i dalje je napeta jer su četiri lokalne zajednice sada u vanrednom stanju. U središtu pozornosti je rijeka Lim koja se može izliti i uzrokovati značajne štete. Vizualni prikaz situacije dostupan je putem fotografija i videa. U gradu Prijepolju trenutno je napeta situacija zbog mogućnosti izlijevanja rijeke u svakom trenutku. Vodostaj se od ranije danas povećao za gotovo 50%, što je izazvalo veliku zabrinutost među stanovnicima. Snimljene su fotografije i videozapisi kako bi se dokumentirala drama koja se odvijala na tom području.

Crna Gora posljednjih tjedana proživljava ozbiljne poplave. Poplava je prouzročila značajnu štetu na infrastrukturi, kućama i poljoprivredi. Hitne službe rade danonoćno kako bi pružile pomoć ugroženima u poplavama. Vlada je proglasila izvanredno stanje u nekoliko regija i pozvala međunarodnu pomoć da pomogne u naporima oporavka. Točan uzrok poplava još se istražuje, no vjeruje se da su tome pridonijele obilne oborine i izlijevanje rijeka. Važno je da Crna Gora i međunarodna zajednica zajedno pruže podršku pogođenim područjima i pomognu onima koji su pogođeni ovim razornim poplavama. Fotografiju o kojoj je riječ snimila je crnogorska televizijska mreža RTCG i čini se da je preuzeta s video priloga.

 

 

U jutarnjim satima zbog zatvaranja je otežan pristup Gornjoj Lovnici i Ćosovici cestom. Posljedica je to Lovničke rijeke, koja je poplavila okolne kuće, napravivši branu na mostu prema Kučanskoj džamiji. Zbog toga su mnoge ulice zatvorene za promet. Most koji premošćuje rijeku poplavljen je nabujalom vodom.

Uvjeti u stambenom naselju Pepić jednako su strašni. Ibarski most je poplavljen, a kuće u blizini su potopljene.

https://www.instagram.com/p/Cz9IQQyN4bo/?utm_source=ig_embed&ig_rid=113c6f0f-9341-46c9-80c5-15f666ef9eb0

Izvještaji Radio Tivta pokazuju da su obilne padavine, koje su počele u tri ujutro i trajale do sedam, izazvale poplavu u Hitnoj pomoći. Sve sobe i hodnici bili su poplavljeni značajnom količinom vode, a cijela smjena morala je raditi na čišćenju i spašavanju opreme. Ovo nije neviđena pojava, prema hitnim službama, jer se odvodi znaju začepiti. Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, Srednja škola “Mladost” danas neće izvoditi nastavu u poslijepodnevnoj smjeni. Oluja je uzrokovala nestanak struje, a grijanje nije bilo dostupno.

Oglasi - Advertisement