Genijalac iz Žagubice, grada u istočnom dijelu Srbije, samouvjereno tvrdi da je njegova vlastita peć bez premca i po učinkovitosti i po proizvodnji topline. Zanimljivo je da ova peć radi bez upotrebe plina. Uz razigrani smijeh, on dijeli svoju nevjericu u nevjerojatan uspjeh koji je postigao svojim izumom.

Za istu stvar raspitivao se i Bor, Novosađanin. Žagubički majstor odvojio je vrijeme za opširno objašnjenje, navodeći točnu količinu goriva koju njegova peć troši, pa čak i prepričao svoj put od Žagubice do Novog Sada na brijanje.

Ponosni otac, čiji je sin bio izvrstan akademski i imao jedinstvenu sklonost prema vukovima, pružio mu je priliku da odabere mjesto za svoje daljnje školovanje. Dete je bez oklijevanja izrazilo želju da nastavi studije u Novom Sadu. Otac, odlučan ispuniti djetetove težnje, krenuo je na putovanje koje je označilo početak jednog iznimnog poglavlja.
Moj otac je bio ponosni vlasnik šarmantnog kafića u Žagubici. Tijekom izvanrednih 12 godina, posvetio se posluživanju izvrsne kuhinje svojim vjernim pokroviteljima. Kao rezultat toga, odrastao sam s cijenjenjem fine kuhinje i pronicljivog nepca. Prepoznajući prilike koje su čekale u Novom Sadu, moj otac se hrabro zalagao da se preselimo. Doduše, tranzicija nije bila besprijekorna, a ja još uvijek žudim za poznavanjem Žagubice. Ipak, moram priznati da su prednosti našeg novog doma u Novom Sadu neosporne.

Razlog zbog kojeg se našao u središtu pozornosti su njegove izvanredne kreacije “pećnica”, štednjaka i aparata za kuhanje koji navodno eliminiraju potrebu za zimnicom, iako pravi trošak ovih inovacija ostaje misterij poznat samo Bogu.
Veseli zanatlija iz Žagubice, koji pretenduje na mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, ponosno se hvali svojim izvanrednim štednjakom i pećnicom koji podsjećaju na kutiju šibica. Tijekom cijele zime ova izvanredna kreacija učinkovito grije do 4-5 metara drva, osiguravajući optimalnu toplinu uz minimalnu potrošnju. S ovim inovativnim izumom mogu bez napora grijati svoj dom, peći ukusne poslastice i kuhati obroke bez oslanjanja na plin. Svjedočite nevjerojatnoj brzini kojom mogu ispeći kruh koristeći ovu izvanrednu napravu.

Od djetinjstva sam se bavio trgovinom, po uzoru na oca koji je imao trgovinu. Išli smo na sajmove, prevozili svoju robu u volovskim kolima, dok sam ja imao privilegiju voziti kamion. Naš bravarski ugled je rastao i od milja su nas zvali klonferi, starinski naziv za naš zanat. U nedavnom intervjuu na YouTube kanalu Borina 5kazanje podijelio sam svoje iskustvo, ponosno spomenuvši da još uvijek koristim iste škare za rezanje papira i lima. Nevjerojatno, ove su me škare vjerno služile 30 godina, a da ih nikada nisam oštrio. Nadalje, koristim lim koji je ekvivalentan materijalu koji se koristi u proizvodnji automobila.

Vlastitim rukama konstruirao je automobil, točnije Rolls-Royce, nakon što ga je ugledao u kalendaru. Sada upravo ovaj automobil ponosno stoji u njegovom dvorištu, a pokreće ga Fiatov motor. Zapanjujuće, postoje skeptici koji odbijaju priznati da je on sam sastavio ovo izvanredno vozilo.
Veseli Žagubičanin kaže: „Već petu zimu zaredom nalazim se u Novom Sadu, nalazim utjehu u ugodnoj toplini koju emitira štednjak, dok nam supruga marljivo sprema obroke.

Tradicionalna metoda pečenja kruha, poznata kao čunak ili sulundar, pedantan je proces koji se u potpunosti izvodi ručno. Razlog iza ove tehnike? Pa to je tajna! Zanatlija iz Žagubice, koji se ponosi svojim samostalnim radom, ističe važnost dobrog rada dimnjaka za postizanje čistoće u procesu pečenja. Nakon dugog radnog dana, ponosno je pokazao svoje iznimne vještine pečenja kruha koristeći ovu jedinstvenu metodu.

Oglasi - Advertisement