Ukratko, priča o Dijani Stevanović, Srpkinji koja je rođena u Bijeljini i koja je razvila strast prema frizerstvu i šminkanju, dobila je neočekivani preokret kada je postala članica tima za osobno osiguranje libijskog vođe Moamera Gadafija . Čini se gotovo kao zaplet iz filma.

Dijana je za portal InfoBijeljina ispričala da njena majka radi u medicini. Zanimljivo, sama Dijana nikad nije razmišljala o karijeri u toj branši. S prirodnom sklonošću prema kreativnosti, odmalena je sanjala o tome da postane frizerka. Osim toga, Dijana je certificirana vizažistica koja je završila školovanje na prestižnoj Akademiji u Londonu.
S ciljem izvršenja zadaće, uputila se u Libiju.

Sve je počelo kada je djevojka, koja je slučajno radila u rezidenciji obitelji Gaddafi, posjetila studio kako bi si uredila frizuru. Gospođa Safija Farkaš Gadafi impresionirana novim izgledom djevojke izrazila je veliku želju da upozna talentiranu stilisticu. I tako se priča razvija, prenosi bijeljina.org.

Dijana je ispričala svoje početno oklijevanje kada ju je nazvao netko tko se predstavio kao VIP osoba, ali nije otkrio svoj identitet. Upravo je gospođa Farkaš preko svojih predstavnika uporno nagovarala Dijanu na susret. Na kraju je Dijanin skepticizam nestao kada je saznala identitet pozivatelja, zbog čega je pristala na sastanak. Prije nego što se snašla, našla se u rezidenciji, gdje je vješto oblikovala kosu prve dame Libije. Gospođa Farkaš nije bila samo impresionirana Dijaninom stručnošću već i oduševljena njenim izvanrednim poznavanjem arapskog jezika.

Godinama se njezina majka posvetila služenju kao medicinski stručnjak u iračkoj vojnoj bazi. Godine 1988. otišla je u Libiju i tamo nastavila svoj rad.

Dijana je ispričala da su se, kada je izbio sukob u njihovoj domovini, sa sestrom sklonile kod majke, gdje su provele otprilike četiri godine dok se situacija nije stabilizirala. Tijekom boravka u Libiji oboje su se školovali, što je Dijani omogućilo da stekne znanje arapskog jezika. Osim arapskog, tečno govori i ruski i engleski.

Nakon mog prvog susreta s Gadafijem, ruke su mi nekontrolirano drhtale, zbog čega nisam mogao nastaviti sa zadatkom šišanja njegove kose. Kasnije je svakim drugim danom često posjećivala predsjedničku rezidenciju u kojoj je živio Gadafijev klan.
Prema Dijaninim riječima, osim brige o frizuri gospođe Farkaš, počela je oplemenjivati ​​i izgled svojih kćeri Aishe i Hane, ali i libijskog vođe Moamera Gadafija.

Sjećanje na njihov prvi susret živo joj je ostalo u umu.

Rekreirani tekst: Svi su je zvali Madam Farkaš, pitala me imam li iskustva sa šišanjem muškaraca. Nakon što sam potvrdio, zamolila je da ostanem još malo da se pobrinem za tuđu kosu. Očekivao sam da će to biti jedan od njezinih sedam sinova, ali na moje iznenađenje, u sobu je ušao lider Libije, u pratnji svoje ženske tjelohraniteljice. Istog trenutka me preplavio val strepnje. Pozdravio me na arapskom i smjestio se u stolicu. Dok sam uzimala škare, ruke su mi nekontrolirano drhtale, zbog čega nisam mogla nastaviti sa šišanjem.

S rukama koje su joj drhtale od mješavine straha i tjeskobe, uhvatila se kako odgađa šišanje kose.

Dijana se prisjeća trenutka kada je još drhtala, a muškarac je pitao planira li početi. Kao odgovor, izrazila je želju da počne raditi, ali je zatražila trenutak da se sabere tako što je sjela. Čovjek je bio zapanjen njezinim zahtjevom i naredio je osiguranju da joj donese stolicu. Kad je sjela, okrenuo se prema njoj i primijetio kako ga nitko nikada prije nije pitao za dopuštenje da sjedne, jer su uvijek čekali njegovo odobrenje. S osmijehom je pohvalio njezinu smjelost i hrabrost. Dijana je odgovorila na tečnom arapskom, rekavši kako joj je bolje da sjedne i pribere se nego da se posluži nasiljem i završi u zatvoru. To mu je izmamilo još jednu salvu smijeha. Proveli su neko vrijeme razgovarajući dok su sjedili.

Tema razgovora u to vrijeme bila je bivša Jugoslavija, jer je Gadafi gajio duboko divljenje prema Titu. Osim toga, dobro je poznavao naš jezik zbog značajne prisutnosti pojedinaca iz SFRJ i kasnije Srbije, koji su bili zaposleni na raznim funkcijama unutar njegove rezidencije. To uključuje kuhare, spremačice, vozače, domare, dadilje djece i zdravstvene djelatnike.
Nabavio sam vrhunske kozmetičke proizvode za kraljevsko kućanstvo.

Nakon njihove rasprave, uspješno je obavila zadatak podšišavanja kose Moamera Gadafija.

Nakon tog trenutka, preuzeo sam cijenjenu poziciju službenog frizera rezidencije. Ova je uloga dolazila s mnoštvom privilegija. Naravno, svi zaposlenici prolaze temeljite provjere, koje znaju trajati cijelu godinu. Nakon što sam završio godinu dana rada kao frizer u rezidenciji, povjerena mi je ključna odgovornost nabave i uvoza svih higijenskih i kozmetičkih proizvoda za obitelj Gaddafi. U skladu s njihovim preferencijama, pretežno sam surađivao s cijenjenim brendovima poput La Prairie, Shiseido i Dior. Svaki je pripravak morao biti podvrgnut pedantnom laboratorijskom ispitivanju prije nego što je dobio službenu izjavu i žig odobrenja rezidencije. Ova je odgovornost imala golemu težinu. Rad u rezidenciji podrazumijevao je ne samo ispunjavanje primarnih dužnosti, već i preuzimanje dodatnih zadataka koji su vam bili dodijeljeni. Opseg vaših odgovornosti bi se kontinuirano širio,” podijelila je Dijana.

Kao velikodušan dar, pružena mi je prilika da studiram u Londonu iu užurbanom centru grada.

Intrigantan je Dijanin pristanak na ponudu za usavršavanje u prestižnoj londonskoj školi ljepote i šminke.

Priznajući svoju zahvalnost, odaje priznanje izuzetnoj i renomiranoj londonskoj akademiji na kojoj je stekla potpuno financirano obrazovanje. To se iskustvo pokazalo kao izvanredna prilika za njezin profesionalni razvoj, a ona duboko cijeni obitelj Gaddafi.

Po povratku u Libiju primila je neočekivano otkriće. Obaviještena je o skorom osnivanju kozmetičkog centra koji će biti u njezinom vlasništvu. Ovaj ekskluzivni objekt služio bi cijenjenoj libijskoj VIP klijenteli, uključujući članove diplomatskog kora i gostujuća izaslanstva koja dolaze na susret s Gadafijem i njegovom obitelji.
Kako je posao rastao i zahtjevi koji su pred nju bili sve veći, u pomoć su joj dolazili frizeri iz raznih krajeva, pa tako i iz Srbije, no ona je ostala ta koja je kontrolirala sve značajne događaje.

Tijekom svog mandata radeći za obitelj Gaddafi, imao sam nevjerojatnu priliku putovati po Aziji, Africi i Europi. U razdoblju od 11 godina bio sam dio Gadafijeve osobne pratnje, prateći ga na gotovo svim njegovim poslovnim izletima. Ta su putovanja obično trajala od tri do 15-20 dana. Tijekom boravka s obitelji imao sam čast upoznati brojne utjecajne ličnosti na globalnoj sceni, uključujući Berlusconija, Jacquesa Chiraca, Tonyja Blaira i njegovu suprugu, uz niz drugih istaknutih svjetskih vođa.

Na moje krajnje iznenađenje, Gadafi mi je neočekivano ponudio da služim kao njegovo osobno osiguranje.

Do iznenađujućeg preokreta došlo je kada joj je Gadafi osobno prišao i izrazio želju da se pridruži novoosnovanom timu za sigurnosnu obuku.

Nakon povratka s 12-dnevnog putovanja, stigli smo u našu rezidenciju i neočekivano me kontaktirao moj šef kasno noću, oko 1:30 ujutro. Istog trenutka sam se zabrinula, misleći da je nešto pošlo po zlu. Bez oklijevanja sam otišao do ureda gdje me je šef zamolio da sjednem i popričamo. Obavijestio me da će biti nove sigurnosne obuke i izrazio želju da prijeđem u odjel sigurnosti, uz svoje trenutne odgovornosti. Vijest me iznenadila, pomalo zaprepastila, priča Dijana.

Već idućeg dana počela je obuka, a ona se raspitala o roku za njegov odgovor na ponudu. Njegov brzi odgovor “odmah” naišao je na Dijanin pristanak.

Tijekom svog 18-godišnjeg boravka u Libiji susrela se s raznim kritičnim situacijama koje su zahtijevale njezin osobni odgovor.

Kako je počeo rat, Dijana i njezina obitelj suočili su se s teškim zadatkom evakuacije, podvigom koji su jedva uspjeli izvršiti.
Dok smo se približavali avionu, sumještanin je imao nesretan incident. Zbog strogog pravila prema kojem samo moja majka, dijete i suprug mogu napustiti zemlju, on je ljubazno skrenuo pogled, dopustivši mi da se ukrcam u avion točno na vrijeme. To se dogodilo 27. veljače 2011. Po dolasku u zračnu luku Sarajevo, vratili smo se u Bijeljinu, praznih ruku, ali zahvalni što smo živi i zdravi.

Frizura kćeri Sheikhe Moze izvanredan je prikaz elegancije i ljepote.

Nedugo nakon povratka iz Libije, Dijani se ukazala primamljiva prilika iz Katara.

Dijana se našla u prilici da postane voditeljica renomiranog lanca wellnessa. Unatoč primamljivoj ponudi, nije imala motivacije za novi početak te je umjesto toga odlučila ostati s obitelji i krenuti u poduzetnički pothvat. U tom je nastojanju postigla uspjeh. Dijana čvrsto vjeruje da se uvijek može ponovno isploviti, jer primamljive ponude i dalje joj stižu. Ipak, njena iskrena želja je ostati kod kuće sa svojim najmilijima i zajednicom, jer vjeruje da nema ljepšeg mjesta od doma.

Nastavljajući uljepšavati svoje sugrađanke u svom salonu, uspješno je uspostavila i a privatna tvrtka u Libiji.
Dodavanje jedinstvenog okusa ovoj zadivljujućoj priči je činjenica da su, samo dvije godine nakon povratka iz Libije, Dijanu osobno pozvali šeik Hamad, katarski emir, i njegova supruga Moza bint Naser, da preuzme brigu o kosi svoje kćeri tijekom njen angažman.

Pripreme, u kojima sam osobno sudjelovao, trajale su sedam dana. Iako se nije sve smjelo uhvatiti kamerom, dao sam zahtjev za fotografiranje barem dijela okoline. Osim toga, imao sam priliku fotografirati vjenčanje u Maleziji, dogovoreno na preporuku prijatelja, što mi je poslužilo kao prvo upoznavanje s jedinstvenim običajima azijskih vjenčanja. Za to vrijeme provela sam tjedan dana u Kuala Lumpuru”, ispričala je Dijana.

Oglasi - Advertisement