Marija i Đorđe Gaćeša iz Beograda roditelji su četiri djevojčice – Iris, Inde, Irine i Ine – koje se trenutno bore s teškom životnom preprekom jer im je dijagnosticirana trostruka cerebralna paraliza.

Prema riječima roditelja pet kćeri, od kojih je Iskra najstarija, a ostale četiri mlađe, trenutno je najveći prioritet da se Iris, Inda i Irina podvrgnu transplantaciji matičnih stanica. Za financiranje ovog postupka potrebno im je oko 65.000 eura za svaku od njihove tri kćeri, što ukupno čini tri ciklusa. Put koji je vodio do ove dijagnoze bio je nevjerojatno izazovan za njih.

Đorđe i Marija Gaćeša izrazili su frustraciju zbog odgođene magnetske rezonance jer je trebalo godinu i pol dana da se konačno dođe do te točke. Vjeruju da bi njihova iskustva i potrebne promjene mogle ispuniti knjigu. Međutim, njihov trenutni prioritet je osigurati da se transplantacija matičnih stanica provede odmah za sve tri uključene osobe.

Bilo je slučajeva kada su im suze spontano potekle. Marija čvrsto drži svoje uvjerenje da matične stanice imaju potencijal za pružanje pomoći, te su spremni istražiti bilo koji drugi put koji im se ukaže, jer je dobrobit njihove djece njihova isključiva briga. Pružanje potpore imalo bi golemu važnost za njih, jer transplantacija dolazi s velikom cijenom koju si ne mogu priuštiti.

Marija Gaćeša kaže da je iznos značajan za njihovu situaciju, s početnom procjenom od 65.000 eura za tri zahvata. Ona priznaje da ova brojka nije konačna i da može varirati. Procjenom su obuhvaćeni troškovi za tri transplantacijska ciklusa kao i svi povezani bolnički troškovi. Marija napominje da imaju mogućnost iskoristiti novac od prodaje kuće, ali to vidi kao nepovoljno rješenje koje bi samo dovelo do daljnjih poteškoća.
Unatoč kašnjenju zbog godišnjih odmora, Gaćeševi ostaju puni nade i aktivno traže rješenje za poboljšanje zdravlja svoje djece.

Unatoč redovitim posjetima fizijatru, tek su u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu upoznati s važnošću provođenja magnetske rezonancije glave. Ovim bi se zahvatom dale ključne informacije o stanju mozga, uključujući eventualna oštećenja, njihov opseg i odgovarajuću terapiju potrebnu za njihov razvoj i svakodnevni život.

Nakon što smo dobili opis magnetske rezonancije, odmah se pokazalo da postoji problem. Zaključak radiologa, koji nam je prenio neurolog, naglašava težinu situacije. Srećom, upoznali smo privatnog liječnika koji je bio spreman u opsežnom razgovoru, svakodnevnim jezikom, pomoći nam da shvatimo stanje mozga naših kćeri, kako su se izrazili roditelji.
Marija je s velikim iščekivanjem željno iščekivala opraštanje od izazova 2023. i prihvaćanje Nove godine s obnovljenim osjećajem nade. Vjeruje da se poteškoće proživljene u protekloj godini više nitko više neće ponoviti.

Ne može se precijeniti hitnost provođenja transplantacije matičnih stanica tijekom ranih faza razvoja mozga, posebno prije dobi od dvije godine. Od dotične četiri osobe samo je Ina uspješno dosegla ovu prekretnicu. Ina je uzorna figura za sve ostale, iako nisu postigli istu razinu napretka. Ina može samostalno sjediti i hodati, pokazujući svoju izuzetnu neovisnost. Iris se, s druge strane, počela penjati po namještaju i pokazuje energično ponašanje koje podsjeća na zečića, ali još nije ovladala sposobnošću da sjedi bez pomoći. Što se tiče Inde i Irine, one ostaju u ležećem položaju i ne mogu sjediti bez potpore. Govoreći o rezultatima magnetske rezonancije glave, liječnik je opisao njihovo stanje kao stanje tri biljke. Međutim, Marija Gaćeša se suprotstavila ovoj ocjeni prezentirajući snimke i fotografije koje oslikavaju stvarne sposobnosti i napredak pojedinaca, koji u usporedbi pokazuju značajan napredak. Ovaj napredak može se pripisati dosljednim naporima i predanosti u njihovoj kontinuiranoj fizikalnoj terapiji i marljivom radu s njima.

Pri prvom promatranju djevojčica dok sjede u hranilici nije lako otkriti probleme. Međutim, pomnijim ispitivanjem njihovih sposobnosti dok su na parketu, to postaje evidentno. Indini roditelji je opisuju kao iznimno odlučnu i polažu velike nade u njezin uspjeh, posebice u usporedbi s Irinom, čiji se učinak smatra nepovoljnijim.

Prema majčinim riječima, ona doživljava svoju kćer kao značajan problem, ali ipak čvrsto vjeruje u potencijal matičnih stanica. Ona se nada da bi čak i blagi napredak od 10 posto bio vrijedan pažnje. Majka naglašava kako je iznimno važno osigurati da davanje matičnih stanica ne predstavlja nikakav rizik. Čak i ako nema primjetnog napretka u motoričkim vještinama, ona se i dalje nada da će njezina kći doživjeti poboljšani imunitet i kognitivni razvoj, što ima svoj značaj.
U razdoblju čekanja na liječničke preglede i evaluacije, svi članovi obitelji Gaće dobili su razne viroze koje vladaju posljednjih mjeseci. U 2023. godini u bolnici su proveli minimalno tri mjeseca. Rujan je pred njih predstavljao značajne izazove, jer su imali jaku temperaturu koja je dovela do značajnih komplikacija. Nadalje, po otpustu iz bolnice borili su se i sa trbušnom virozom.

Prema riječima roditelja, u cijelom mjesecu jedina dva dana u kojima im nije bila potrebna liječnička pomoć su 1. i 30. rujna. Preostali dani, od 2. do 29. rujna, bili su ispunjeni kontinuiranim ciklusom posjeta liječniku, pregleda i boravaka u bolnici. Ove godine odlučni su da stvari krenu nabolje. Oni se nadaju i čvrsto vjeruju da su oni koji vjeruju u čuda sposobni i stvoriti ih. Unatoč izazovima s kojima se suočavaju, ostaju otporni i odbijaju se prepustiti očaju ili depresiji. Priznaju da je nedvojbeno teško, ali njihova odlučnost ostaje nepokolebljiva.

Oglasi - Advertisement