Prema priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova nakon temeljite analize, može se zaključiti da je riječki mladić konzumirao ili odmašćivač ili deterdžent.

Pristiglo je vještačenje Centra “Ivan Vučetić” o boci “romerkel” koja je dovela do trovanja mladića u Rijeci.

Sljedeća izjava tvrdi da je predmetna tvar najvjerojatnije sredstvo za čišćenje čija je namjena uklanjanje prljavštine ili masnoće.

Prema službenom priopćenju, na temelju provjerenog kemijskog sastava, može se zaključiti da tvar služi i kao metoda za pranje i uklanjanje masnoće.

– Rezultati veštačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizičko-hemijskim svojstvima s tečnošću iz bočice bezalkoholnog pića s ukusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako alkalnim vodenim otopinama (pH=13,6) – navodi se u saopštenju policije.

Nakon pažljivog pregleda ostalih boca, nisu otkriveni nikakvi anomalni nalazi.

Policija je priopćila da je osim prvog prijavljenog događaja na području PU zagrebačke 7. studenoga, otkriveno 20 identičnih staklenih boca određenog pića s bistrim tekućinama pH vrijednosti 3,5, što odgovara normalnoj pH vrijednosti za ovo područje. vrsta pića. Boce su još bile u originalnom pakiranju. Obavljeno je i vještačenje tekućine iz plastične boce istog bezalkoholnog pića. Rezultati su pokazali da tekućina ima pH 2,59, što je također tipično za ovu vrstu pića, a u tekućini nisu otkriveni nikakvi neobični spojevi.

Vili Beroš, ministar zdravstva u Hrvatskoj, izjavio je danas da sve nadležne institucije rade prema zajedničkom cilju. Njihov je cilj brzo identificirati uzrok nedavnog izbijanja trovanja povezanim s pićem.

Oglasi - Advertisement