U Srbiji raste broj djece oboljele od zloglasne “bolesti 100 dana” ili velikog kašlja. Službeni podaci pokazuju da su najugroženija dobna skupina djeca do 12 mjeseci. No, od ove bolesti sve češće obolijevaju i školska djeca od 10 do 14 godina.

Prema riječima dr. Saše Milićevića, pedijatra, bolest prvenstveno napada dojenčad i malu djecu zbog nerazvijenog imunološkog sustava.

Dr. Milićević pojašnjava kako je ova bolest izrazita po svojim simptomima, a prije svega karakterizira dugotrajan i intenzivan kašalj. Za razliku od slučajeva astme, alergija ili prehlade, kašalj je tipično pokazatelj dijagnoze hripavca. Dok kašalj u tim slučajevima služi kao zaštitni mehanizam, hripavac je poznat kao “bolest 100 dana” i posebna je bolest.

Simptomi
Prema riječima dr. Milićević, kod djece je karakteristično crvenilo očiju i otežano disanje, što za roditelje može biti alarmantno. Kod mlađe djece ovi simptomi mogu biti posebno opasni. Dodatno, intenzivan kašalj povezan s ovim simptomima može rezultirati kratkotrajnom nesvjesticom, koja se javlja u naletima.

Prema njegovom objašnjenju, simptomi koji se manifestiraju u ranim stadijima nisu tipični pokazatelji, pa roditelji mogu krivo protumačiti situaciju.

Prema Milićevićevim riječima, kod djece su sve prisutniji simptomi poput povišene tjelesne temperature, malaksalosti, grlobolje i kašlja. Ovi se simptomi danas javljaju kod svakog trećeg djeteta. Prisutnost visoke temperature nije obavezna i može varirati. Ovi simptomi mogu nalikovati simptomima obične prehlade, ali postoje slučajevi kada dijete dobije hripavac od drugog zaraženog djeteta.

U mjesecu listopadu službeno je evidentirano ukupno 78 bolesne djece.
U 2021. i 2022. Srbija je prijavila samo pet slučajeva velikog kašlja. Međutim, samo u mjesecu listopadu zabilježen je nevjerojatan porast broja oboljelih, pa je dokumentirano 78 slučajeva hripavca.

Prema Milićevićevim riječima, svaka zarazna bolest ima svoj ciklus, a neke traju dvije godine, a druge i do četiri godine. Ponekad je pojava ovih bolesti neobjašnjiva. Iako je cjepivo dostupno, njegova učinkovitost je ometena sve manjim povjerenjem javnosti u njegovu učinkovitost. Važno je napomenuti da bolest o kojoj Milićević govori nije virusna, već bakterijska infekcija.

Oglasi - Advertisement