Uzgoj paprike na terasi ili balkonu može biti jednostavan i zabavan proces, čak i za one koji nemaju mnogo prostora. Evo nekoliko korisnih savjeta:

  1. Izbor Lokacije: Paprike zahtijevaju puno sunčeve svjetlosti. Idealno, trebale bi biti izložene direktnom suncu najmanje pet sati dnevno. Južna strana je obično najbolji izbor.
  2. Pravilan Supstrat: Koristite kvalitetan supstrat namijenjen povrću. Baštenska zemlja nije preporučljiva jer se može zbiti u saksiji, što otežava rast korijena. Takođe, koristite kompostni čaj ili organska đubriva u štapićima za sporije otpuštanje hranjivih materija.
  3. Zalijevanje: Paprika je biljka koja troši puno vode. Redovito zalijevanje je ključno, posebno tokom toplijih dana. Pravilo je da se kod temperatura iznad 18°C zaliva jednom sedmično, a iznad 27°C dva puta sedmično.
  4. Temperaturni Zahtjevi: Paprika preferira toplije temperature, stoga izbjegavajte izlaganje biljaka temperaturama ispod 15°C. Takođe, zaštitite ih od promaje.
  5. Oprašivanje: Iako se paprike samooprašuju, prisustvo pčela može povećati broj plodova. Ukoliko su paprike unutra, možete koristiti kist sa mekim dlačicama za ručno oprašivanje, nježno prelazeći preko prašnika i tučka svakog cvijeta.
  6. Veličina Saksije: Odaberite dovoljno velike saksije da omogućite adekvatan rast korijenovog sistema.
  7. Pazite na Štetočine i Bolesti: Redovno provjeravajte biljke i preduzmite mjere protiv štetočina i bolesti ako je to potrebno.

Uzgoj paprike u saksiji je odličan način da dodate svježe povrće u svoju ishranu, čak i ako nemate vrt. Uz malo truda i pažnje, možete uživati u bogatoj žetvi paprika sa vlastite terase ili balkona.

Oglasi - Advertisement