Nakon tragičnog incidenta u kojem je naoružani napadač oduzeo živote 14 osoba i ranio 25 drugih na sveučilištu u središnjem dijelu Praga, grad je bio zahvaćen dubokom tugom. Vlada putem medijskih kanala poziva građane na strpljenje i iščekivanje službenih informacija policije. Ovo je za Kurir.rs podijelila Nataša, 50-godišnja diplomantica Karlovog sveučilišta, koja više od tri desetljeća živi i radi u glavnom gradu Češke.

Situacija o kojoj se radi je doista užasna! Vlasti pozivaju na strpljenje i suzdržanost jer još nisu objavili imena žrtava. Neki mediji, poput Refleksa.cz, odlučili su se suzdržati od izvještavanja o masakru. Martin Bartkovski, glavni urednik ove publikacije, izjavio je: “Jučer, u tri sata poslijepodne, kada smo primili vijest u našu redakciju, odlučili smo se suzdržati od objave fotografije i imena počinitelja. Nećemo doprinositi promociji njegovog gnusnog čina. Ne osuđujem pristup drugih medija, ali osobno, kao i cijela naša redakcija, želim istaknuti ovo: Jedina relevantna informacija o napadaču je da je bio kukavica vrijedna prezira.Netko tko zaslužuje osudu.Ništa više.

Prema Natašinim riječima, identitet žrtava ostaje nepoznat, osim sveučilišne profesorice čija je obitelj dala dopuštenje da se njezino ime objavi.
Predstojeći dan će biti svečan, obilježen tugom i tugom.

Kako kaže, jutros se našla u centru grada, gdje je na svakom koraku nailazila na pojedince tužnih izraza lica i bukete ruža.

Diljem grada postoje brojne lokacije na kojima se pojedinci okupljaju kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće. Bliži se dan svečanog sjećanja, a točno u podne odjekivat će zvona iz svake crkve u Češkoj Republici, navodeći sve stanovnike da se pridruže molitvi za trenutak duboke tišine.
Odbijamo dopustiti da nas strah svlada.

Nakon razornog masakra, ističe naš sugovornik, Pražani se svim silama trude nastaviti živjeti bez obzira na goleme izazove s kojima se suočavaju.

Među stanovništvom postoji opipljiv osjećaj obamrlosti, nevjerice i šoka. Unatoč tome što je grad neuobičajeno miran za ovo doba godine, vlasti su jasno dale do znanja da će se školske aktivnosti, koncerti i druga događanja odvijati prema planu kako bi prkosili strahu. Moramo nastaviti sa svojim životima, ali utjecaj ovog događaja nedvojbeno će ostaviti neizbrisiv trag na sve nas.

Oglasi - Advertisement