Domaći gusti jogurt od samo dva sastojka – Bolji od kupovnog

0
1693

Pripremite ovaj jednostavan i ukusan domaći gusti jogurt koristeći samo dva sastojka. Rezultat će biti bolji od bilo kojeg jogurta koji možete kupiti!

Sastojci:

 1. Mlijeko – 2,5 litara (za bebe koristite pasterizirano mlijeko)
 2. Jogurt – 1 mjerica (može biti domaći ili neki kupovni gusti jogurt poput Bio-gustog jogurta)

Priprema:

 1. Priprema Lonca: Isperite unutrašnjost lonca vodom. Dodajte mlijeko i stavite mali limeni tanjur ili nekoliko šalica na dno lonca kako biste spriječili curenje mlijeka.
 2. Kuhanje Mlijeka: Kuhajte mlijeko na jakoj vatri dok ne prokuha. Pratite mlijeko dok ne ispari za jedan prst. Nakon toga, kuhajte još 10 minuta. Što se mlijeko duže kuha, to će jogurt biti gušći.
 3. Prebacivanje Mlijeka: Nakon kuhanja, prelijte mlijeko u staklenu ili keramičku posudu i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
 4. Hlađenje Mlijeka: Postavite posudu s mlijekom na ručnike kako biste sačuvali toplinu. Pustite mlijeko da se ohladi do temperature na kojoj možete brojati do 10 dok držite prst u mlijeku bez osjećaja prevelike vrućine.
 5. Dodavanje Jogurta: Izvadite žlicu mlijeka i pomiješajte je s jogurtom u posebnoj posudi. Zatim dodajte ovu smjesu natrag u mlijeko i miješajte 2-3 minute.
 6. Pokrivanje Mlijeka: Prekrijte posudu s mlijekom cjedilom ili gustom tkaninom, ostavljajući vrh otvoren kako bi para mogla izaći.
 7. Zamatanje u Ručnike: Stavite jedan ručnik ispod i jedan oko posude, a treći ručnik prekrijte preko cijele posude. Ovo će pomoći u održavanju temperature potrebne za stvaranje jogurta.
 8. Fermentacija: Ostavite jogurt da fermentira 12 sati, zatim ga stavite u hladnjak.
 9. Hlađenje: Nakon što jogurt provede dan i noć u hladnjaku, dobit ćete gust i ukusan domaći jogurt.

Savjet: Kako se mlijeko hladi, na njemu će se formirati sloj vrhnja. Možete ga ukloniti ako želite, ili ga ostaviti za bogatiji okus jogurta. Pri dodavanju jogurta, lagano promiješajte kako bi se jogurt ravnomjerno rasporedio u mlijeku.

Uživajte u svom domaćem gustom jogurtu, idealnom za pripremu različitih juha, priloga, ili kao omiljena poslastica vaše djece!

Oglasi - Advertisement