Profesor koji se prošli mjesec fizički obračunao s učenikom Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu neće dobiti otkaz.

Prema riječima Milke Rodić, odvjetnice Sindikata Preporod, školski odbor odbio je dati suglasnost za otkaz učiteljici koja je učestvovala u svađi u razredu. Podsjećamo, ravnateljica Bosiljka Galenić odmah je nakon incidenta pokrenula postupak otkaza, ali je školski odbor odbio otkaz.

Trenutno na bolovanju, profesor ostaje na svom radnom mjestu.

Tijekom susreta puštala se glazba i bacale su se kuglice. Usred svega toga, neočekivano me je jedan pojedinac nazvao četničkim vojvodom.
Važno je napomenuti da je 19. prosinca objavljena snimka svađe koja je dovela do uhićenja profesora. No, nakon žalbe istražni zatvor mu je ukinut. Nakon incidenta na intervenciju su pozvane policijske snage, a utvrđeno je da su dvije učenice zadobile lakše tjelesne ozljede.

Nakon incidenta učenicima je pružena liječnička pomoć, a konstatirano je da su ozljede lakše i da nije potrebna hospitalizacija.

Prema riječima profesora, bio je izložen vrijeđanjima svojih učenika. Rezolucijsko ponašanje uključivalo je puštanje glazbe za vrijeme nastave, drugog učenika koji je bacao ukradene kuglice za božićno drvce, a treći učenik uvredljivom gestom nazivajući profesora četničkim vojvodom.

Snimljeni dokazi otkrivaju detalje incidenta.
Snimka bilježi događaje koji su prethodili sukobu, otkrivajući učenika koji namjerno cilja na profesora. Student prilazi profesorovom stolu, nešto pokazujući. Ova interakcija traje desetak sekundi, nakon čega se profesor pokušava distancirati i odguruje studenta.

U trenutku intenzivnog sukoba, profesor se nađe naslonjen na komodu. Iz ovog neočekivanog izvora, on dohvaća neidentificirani predmet i snažno udara učenika u glavu. Profesor se od udarca spotakne i sruši na tlo. Ubrzo nakon što je ustao, student uzvraća snažno gurajući profesora prema televizoru. Nepokoleban, učitelj pokušava još jednom udariti učenika predmetom u ruci. Osjećajući eskalaciju napetosti, umiješaju se još dva studenta, uhvativši profesora za ruke. U iznenađujućem preokretu događaja, jedan od studenata gura početnog antagonista na profesora. Nakon kratkog trenutka, profesor se uspijeva izvući iz zapleta, zgrabi još jedan predmet iz komode i zadaje još jedan odlučujući udarac studentu. Kako se situacija zaoštrava, sve se više učenika pridružuje svađi, što naposljetku razdvaja učitelja i učenika.

Dokazi izneseni na snimci nedvojbeno pokazuju da je profesor prikupljenim predmetima udario učenika, a za svoje će radnje snositi odgovarajuće posljedice. No, jednako tako iz snimke je vidljivo da su se studenti, ili barem jedan od njih, prije incidenta maltretirali prema profesoru. Dodatno, jedan student je aktivno sudjelovao u fizičkom obračunu s profesorom. Iznenađujuće, nitko od učenika neće se suočiti s neposrednim posljedicama za svoje sudjelovanje.

Prema riječima odvjetnika Miljevića, profesor trenutno proživljava teško emotivno stanje zbog nedavnog gubitka supruge. No, ovaj nemili događaj nije jedina obiteljska tragedija s kojom se suočio u posljednje vrijeme. Miljević je također napomenuo da su pojedini pojedinci uključeni u sukob iskoristili te osobne nedaće kako bi maltretirali profesora.

Profesora su, prema pisanju medija, pojedini studenti kontinuirano nazivali četničkim vojvodom, unatoč njegovoj aktivnoj obrani zemlje tijekom Domovinskog rata, a spomenuli su i njegovu pokojnu suprugu.

Oglasi - Advertisement