Vedrana Rudan se u svojoj nedavnoj kolumni pozabavila temom djece i promišljala o postojanju života bez njih.
Vedrana Rudan poznata je po svojim iskrenim i nesputanim raspravama o suvremenim temama. Nedavna kolumna na njezinoj stranici Rudan.info potaknula je intrigantne rasprave, a mi vam prenosimo cijeli prilog.

Imao sam sreću čuti izvanrednu priču od Gregora, mog prevoditelja iz Poljske. Ispričao je nevjerojatnu anegdotu o tome kako su on i supruga neočekivano dobili dvije karte za dugo očekivanu kazališnu predstavu. Uz malog sina o kojem se moraju brinuti, laknulo im je što im je teta bila na raspolaganju za pomoć. Bez oklijevanja su došli do nje i pitali je može li uskočiti.

Uvjeravala ih je da ima mogućnosti pomoći, ali je jasno dala do znanja da to neće moći zbog upisa na tečaj. Znatiželjan, Gregor se raspitao o prirodi tečaja. Otkriveno je da je tečaj organizirala jedna europska institucija, a usmjeren je na podučavanje pojedinaca kako odlučno odbiti zahtjeve. – Ja sam sposobna čuvati mladog, ali ne odlučujem – odlučno je izjavila. Gregor je bio zatečen tim otkrićem i zbog toga su odlučili odustati od odlaska u kazalište. Upravo sam u tom trenutku imala prosvjetljenje – najveći izazov s kojim se suočavamo u životu je naučiti reći ne bez oklijevanja. Prošla su dva desetljeća od mog razgovora s Gregorom.
Razgovarati o porazima nedvojbeno je izazovno. Kada je u pitanju NE, artikuliranje ove riječi prema vlastitoj vrsti je posebno teško. Nalazimo se uhvaćeni između umora i odlaska nekih, dok vampiri napreduju. Možda osjećamo naklonost prema njima, ili barem vjerujemo da osjećamo, pod utjecajem onih koji tvrde da je najjača veza između nas i onih koji se hrane našom krvlju.

U dirljivoj gesti, blizak prijatelj darovao je svoju kuću svojoj trudnoj kćeri. S obzirom na to da je njezin suprug još bio student, a ona sama bila je u tridesetima, činilo se sasvim prikladnim da joj otac pruži ruku pomoći. Kći se sretno udala i smjestila u novi dom, a prijatelj se našao u skromnom podstanarskom stanu od svega tridesetak četvornih metara. U dobi od pedeset i devet godina bilo mu je potrebno vrlo malo prostora, pogotovo ako se uzme u obzir da mu je bivša žena živjela u drugoj zemlji.

Čovjek kojeg poznajem ispunjen je radošću. Preuzima odgovornost za brigu o svojoj unuci, prati je u vrtić i iz vrtića i provodi svaki vikend s njom u svom malom stanu. Njegova vlastita djeca, koja se približavaju četrdesetoj, usredotočena su na učenje i rijetko rade nešto drugo. Unatoč plaćanju stanarine i osiguravanju hrane za svog voljenog psa Lulu, on jedva ima dovoljno za preživljavanje. On tu borbu skriva od svoje djece, pribjegava posuđivanju novca od svoje starije majke samo kako bi osigurao da njegova unuka bude nahranjena. Nažalost, uskoro će se morati rastati od Lulu zbog pritužbi ostalih stanara. Lulu neprestano laje, zidovi su tanki poput papira, a čovjek očajnički traži dom pun ljubavi u koji će udomiti svog voljenog ljubimca, ali njegovi su napori bili uzaludni.
Među njegovim vršnjacima koji imaju unuke, uobičajena je potraga za pouzdanim skrbnicima za njihove ljubimce, jer postaje izazovno istovremeno osigurati i hranu za ljubimce i pažnju za njihove unuke.

U rasponu od osam godina moj dragi prijatelj i ja smo zajedno pohađali školu. Sada, ona stoji na pragu sedamdeset i pete godine života. Trenutno živi i radi u Italiji. Srećom, jučer mi je povjerila da joj je zdravlje i dalje dobro. Posljednja dva desetljeća savjesno se brinula za jednog starijeg gospodina. Sumornim tonom izrazila je svoju zabrinutost da će njezina djeca ostati bez potrebe ako on umre. Iako se njezina djeca približavaju pedesetoj godini, život se pokazao izazovnim i skupim. Njihovo vlastito potomstvo sada traži svoj životni put. Stoga su uvjerili Nonnu da iznajmi svoj stan. Kad god uspije osigurati rijedak slobodan vikend od posla u Italiji, ljubazno spava na kauču u dnevnoj sobi s djecom. Svjestan sam da bi moje prisustvo moglo biti neugodno, ali nikada mi nisu izrazili nikakve pritužbe.

Posljednja tri tjedna susjed se nastanio u kući. Ovo prebivalište je prljava rupa, sa skučenim hodnicima zakrčenim kolicima u kojima se nalaze starije osobe koje djeluju dezorijentirano. U jednoj sobi 68-godišnji susjed čvrsto spava uz nepokretnu ženu koja cijelu noć neprestano plače. Ova susjeda velikodušno je predala svoju kuću svom sinu, pedesetogodišnjaku u financijskim problemima koji ne može primiti svoje troje djece kao podstanare.

Srećom, naišla je na razumijevanje s vlasnicom kuće, što joj je omogućilo da do grada putuje autobusom i održava čistoću raznih stanova kao znači pokriti troškove doma. Zajamčiti njihovu sigurnost i spriječiti bilo kakvu potencijalnu deložaciju za mene je od najveće važnosti.

Jučer sam imao zadovoljstvo provesti vrijeme sa svojim unukom Krešom. Dok je nevino otvarao hladnjak, uzviknuo je: “Nona, nema kole! Znaš da ja pijem samo kolu!” Kao odgovor, mješavina privrženosti i brige ispunila mi je srce dok sam odgovorila: “Tko zaboga…” Krešo se zatim udobno smjestio na kauču, ležerno naslonivši noge na fotelju. U tom je trenutku izrazio svoje misli, rekavši: “Nona, imaš prekrasan dom, divan vrt i preslatke mačke. U međuvremenu, mi smo zaglavljeni živeći na tom užasnom mjestu. Samo vas je dvoje, a onda tu smo mi…” I s frustracijom u glasu zaključio je: “Reci tati da nas ostavi na miru!

Prije mnogo godina izrazio sam svoje uvjerenje da je primjereno da djeca nakon smrti roditelja naslijede dugove i troškove pogreba. Nažalost, moje su riječi naišle na gluhe uši, jer nitko nije obraćao pažnju na moju perspektivu. Zanimljivo je da nisam poslušao ni vlastiti savjet. Međutim, u posljednje vrijeme promatram svoju okolinu i postupno sam shvatio da nikad nije kasno za stjecanje znanja. Stoga sam aktivno uključen u proces učenja, neprestano proširujući svoje razumijevanje.

Oglasi - Advertisement