Tijekom trajanja sukoba u Ukrajini, najstrože čuvane vojne informacije o objema frakcijama vrtile su se oko nastalih žrtava, točnije broja poginulih ili teško ozlijeđenih vojnika.

I u Kijevu i u Moskvi prevladava šutnja o vlastitim žrtvama, dok obje strane naglašavaju i veličaju žrtve one druge, održavajući kulturu tajnovitosti.

U takvim okolnostima vrlo je neuobičajeno da pojedinac otvoreno otkrije žrtve koje je pretrpjela vlastita frakcija, no bivši glavni tužitelj Ukrajine Jurij Lucenko učinio je upravo to u nedavnom intervjuu za ukrajinski YouTube kanal “Direct”. Lutsenko je ustvrdio da Ukrajina u posljednje vrijeme svaki mjesec gubi približno 30.000 vojnika, bilo zbog poginulih ili teških ozljeda. Nadalje, ustvrdio je da ukupan broj poginulih ili teško ranjenih vojnika s ukrajinske strane od početka rata iznosi vrtoglavih pola milijuna.
Prema Lutsenku, Ukrajina je pretrpjela razorne gubitke od 500.000 vojnika, bilo poginulih ili teško ranjenih, od početka ruske invazije. Lucenko poziva ukrajinsku vladu da javno prizna ovu tragičnu statistiku.

Moje je čvrsto uvjerenje da je imperativ da vlada javno objavi broj preminulih pojedinaca iz Ukrajine. Unatoč nevoljkosti vlade i očekivanim poteškoćama u prihvaćanju ovih informacija, ključno je da ukrajinskom narodu pružimo istinu. Kao bivši glavni tužitelj Ukrajine od 2016. do 2019. pod predsjednikom Petrom Porošenkom i nakon što sam u dva navrata bio ministar unutarnjih poslova, uvjeren sam da ukrajinsko stanovništvo zaslužuje biti obaviješteno o istini.

Lutsenko je u intervjuu otkrio da je prijedlog za mobilizaciju 500.000 ljudi od strane ukrajinske vojske poslužio kao katalizator njegove iskrene izjave. Naglasio je važnost da vlada objavi točne podatke o gubicima ukrajinske vojske kako bi se dočarala težina situacije i potaknulo građane da se prijave u oružane snage, umjesto da izbjegavaju mobilizaciju.
Ovdje nemojmo grickati riječi: trenutna brojka od 500.000 o kojoj se raspravlja može se raščlaniti na približno 30.000 mjesečno. Razmatrajući ovu mjesečnu analizu, možemo steći jasnije razumijevanje situacije na prvim crtama bojišnice. Kad bi ukrajinski narod bio svjestan pravih razmjera ratnih žrtava, shvatio bi da se ukrajinska vojska doista bori s nedostatkom vojnika. Ova bi spoznaja vjerojatno stavila točku na sve rasprave oko mobilizacije dodatnih snaga, smatra Lutsenko.

Dok ukrajinsko Ministarstvo obrane nije dalo nikakvu službenu potvrdu ili komentar o brojkama o žrtvama koje je spomenuo Lutsenko, višestruki je izvori općepriznato da je nedavni neuspjeh u protuofenzivi u Kijevu doveo do značajnog gubitka života među ukrajinskim snagama . Nadalje, broj žrtava nastavio je rasti posljednjih tjedana kao rezultat pojačanih ruskih napada koji su ciljali različite položaje duž fronte.

Prema nedavnom izvješću ABC Newsa, ukrajinski liječnici primijetili su značajan porast od 30 posto u broju teško ozlijeđenih vojnika koji se liječe u bolnici Mečnikov u Dnjepropetrovsku (poznatoj i kao Dnjepar) od 2016. godine.

Prema izjavama dr. Sergeja Riženka, glavnog liječnika bolnice Mečnikov, ova ustanova trenutno dnevno prima od 40 do 100 teško ozlijeđenih vojnika. Kao odgovor na ovu ogromnu potražnju, dr. Rizhenko i njegov tim provode između 50 i 100 kirurških zahvata svaki dan. Značajan dio ovih intervencija uključuje amputacije. Dr. Riženko otkrio je da je od početka sukoba oko 3000 ukrajinskih vojnika podvrgnuto amputacijama udova u bolnici Mečnikov.

Prema ABC-u, sve veći broj žrtava među Ukrajincima može se pripisati razvoju događaja na prvim crtama, gdje Rusija od jeseni postojano napreduje u istočnim regijama. Američke televizijske mreže citirale su ukrajinske vojnike na liječenju u bolnici Mečnikov koji tvrde da ruske snage trenutno posjeduju značajne prednosti, poput veće i naprednije flote ubojitih bespilotnih letjelica, uz vrhunske tehnologije za suzbijanje ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Osim toga, ABC je citirao ukrajinske dužnosnike koji su izjavili da Rusija posjeduje znatno veću zalihu topničkog streljiva, što je rezultiralo brojčanom prednošću ruskih trupa nad ukrajinskim snagama na prvoj crti bojišnice.
Prema 32-godišnjem ukrajinskom vojniku po imenu Vitalij, koji se trenutno nalazi na liječenju u bolnici Mečnikov zbog teških ozljeda od gelera na rukama i nogama, on vjeruje da ruske snage posjeduju naizgled bezgraničan pristup streljivu.

Unatoč tome, činjenica je da se ukrajinska vlada suzdržala od objavljivanja službenih podataka o ukupnim gubicima ukrajinskih vojnika tijekom gotovo dvije godine rata. No, u Kijevu se često ističe da su gubici Rusa daleko veći od ukrajinskih.

Dok Moskva i dalje šuti o broju žrtava koje je pretrpjela, američki obavještajci procijenili su u studenom da je rat uzeo danak od približno 300.000 do 400.000 ruskih vojnika u smislu poginulih i ozlijeđenih.

Ukratko, povezivanjem tvrdnji Jurija Lutsenka o ukrajinskim žrtvama s procjenama američkih obavještajaca o ruskim žrtvama, može se zaključiti da je gotovo milijun pojedinaca ili izgubilo živote ili zadobilo teške ozljede u Ukrajini do ove točke, obuhvaćajući oba suprotna frakcije.

Oglasi - Advertisement