Parazitske bolesti predstavljaju zdravstveni problem širom svijeta, ne samo u siromašnim predjelima.

Većina parazita je mikroskopska, dok su neki vidljivi golim okom. Crijevni paraziti kao što su Ascaris (gliste), trakavice ili gliste, česte su infekcije koje se mogu dogoditi bilo kome. Faktori koji povećavaju rizik od infekcije uključuju plivanje u zagađenoj vodi, konzumaciju nefiltrirane vode i lošu higijenu.

Simptomi infekcije crijevnim parazitima variraju, ali mogu uključivati probavne promjene poput gubitka apetita ili mučnine nakon jela. U slučaju velikog broja parazita, može doći do blokade crijeva što rezultira zatvorom ili proljevom, ponekad sa prisutnošću krvi. Odrasli crvi mogu biti vidljivi u izmetu.

Infekcija trakavicom može uzrokovati bolove i grčeve u trbuhu, kao i bolove u mišićima i slabost kad paraziti migriraju kroz tijelo. Alergijske reakcije na koži, poput otoka, crvenila ili osipa, također su moguće. Infekcija glistama može izazvati svrbež oko anusa, posebno noću, i kod žena može dovesti do svrbeža i bolova u genitalnom i urinarnom području. Teže infekcije mogu uzrokovati upalu zdjelice.

Paraziti ulaze u organizam kroz kontaminiranu vodu i hranu, kožu, dišni sustav, preko insekata, nečistih ruku ili seksualnim putem. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pregledom stolice, a liječenje uključuje antiparazitske lijekove poput Mebendazola, Benzimidazola, Albendazola, Ivermektina, koji djeluju tako da izgladnjuju i paraliziraju parazite te ih na kraju usmrćuju.

Osim liječenja, važna je i prevencija koja uključuje dobru higijenu ruku, osobito nakon obavljanja nužde, kontakta sa životinjama ili putovanja u inozemstvo. Redovito održavanje osobne higijene i pridržavanje sanitarnih pravila također su ključni u prevenciji crijevnih parazita.

Oglasi - Advertisement