Gastritis, uobičajeno stanje koje uzrokuje nelagodu u želucu, posebno nakon jela, bio je tema razgovora sa doktorom Vladimirom Sinickim, specijalistom radiologije, u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji. Doktor Sinicki je objasnio da je gastritis čest među odraslima, s procijenjenih 90% odraslih u Srbiji koji imaju neki oblik ove bolesti.

Glavni uzrok gastritisa često može biti dugotrajni stres, što ga svrstava među najčešća psihosomatska oboljenja.

Simptomi gastritisa uključuju peckanje i žarenje u gornjem dijelu stomaka, praćeno mučninom, gađenjem, gorušicom, nadimanjem stomaka i podrigivanjem. Doktor Sinicki je također istaknuo da Helicobacter pylori, bakterija povezana sa gastritisom, te faktori poput pretjeranog konzumiranja začinjene hrane, alkohola i kave na prazan stomak, mogu pogoršati simptome. Dodatno, dugotrajna upotreba određenih lijekova, poput onih za bolove (npr. ibuprofen, diklofenak, aspirin), može iritirati želudac.

Doktor Sinicki savjetuje da se, u slučaju simptoma poput podrigivanja, nadimanja i bolova u stomaku nakon unosa određenih namirnica ili lijekova, obavi biorezonantni skener.

Za ublažavanje simptoma gastritisa, doktor preporučuje izbjegavanje luka koji dodatno iritira želudac. Iako soda bikarbona može privremeno smanjiti kiselost u želucu, kod trajnih simptoma neophodna je posjeta ljekaru kako bi se pronašlo odgovarajuće i dugoročno rješenje.

Oglasi - Advertisement