Zajedničkim radom carinika i policije na graničnom prijelazu Gradina proteklih dana uspješno su spriječena dva pokušaja krijumčarenja zlatnog nakita i pločica za ulaganje, čija je zajednička vrijednost procijenjena na više od 8,3 milijuna dinara.

Tijekom vikenda 23. prosinca peteročlana obitelj zatečena je u posjedu manje količine neprijavljenog nakita, težine oko 1,2 kilograma i procijenjene na gotovo 7,3 milijuna dinara, što je najnoviji incident te vrste.

Tijekom kolone za izlaznu kontrolu, otkrivanje Audija Q7 stranih registracija skrenulo je pažnju na bračni par i njihovo troje djece koji su putovali iz Njemačke u Bugarsku.
Unatoč negiranju supružnika da imaju što prijaviti, inzistirajući na tome da posjeduju samo osobne stvari, carinici su smatrali potrebnim provjeriti valjanost ovih tvrdnji.

Ubrzo nakon toga pokazalo se da je supruga (32) pri ulasku u zemlju posjedovala ruksak u kojem se nalazio neutvrđeni zlatni nakit, dok putnici nisu imali traženu potvrdu o prijavi robe.

Procesom mjerenja utvrđeno je da je ukupna težina zlatnog nakita iznosila 1.174 grama. Među tim komadima najzastupljeniji su bili zlatni lančići, njih ukupno 59, zatim 22 zlatne narukvice i 17 prstenova.

Budući da je procijenjena vrijednost pronađenog zlata veća od jedne trećine vrijednosti vozila, ono je privremeno zadržano do okončanja postupka.

Samo dan ranije, 22. prosinca, na potpuno istom prijelazu carinski su organi uspješno presreli pokušaj ilegalnog prijevoza devet zlatnih poluga različite težine koje su bile vješto skrivene ispod suvozačevog sjedala.
Tijekom kontrole na ulazu u državu, nadležni su prekršaj otkrili kada su temeljito pregledali automobil marke Toyota Verso, sa suprotne strane, kojim je bračni par putovao iz Turske u Veliku Britaniju.

Unatoč njihovoj tvrdnji da nemaju podataka za otkrivanje, temeljitim pregledom je ispod spomenutog sjedala otkrivena osobna torbica s gotovo 150 grama investicijskog zlata, vrijednog više od milijun dinara.

S obzirom na to da vrijednost ilegalno prevezenog zlata prelazi trećinu vrijednosti vozila, automobil čija se vrijednost procjenjuje na oko 800.000 dinara zadržan je do okončanja postupka.

Radi sigurnosti putnika, toplo savjetujemo da prijave sve dragocjenosti koje posjeduju kako bi izbjegli potencijalni rizik od privremene ili trajne zapljene. To uključuje osobni nakit koji se nosi ili čuva u prtljazi, kao i investicijsko zlato u obliku poluga ili kovanica.

Oglasi - Advertisement