Pjesma Anđele Ignjatović Breskvica “Orlovo gnezdo”, kojom se natječe da predstavlja Srbiju na Euroviziji, izazvala je niz burnih reakcija na društvenim mrežama, a neki su čak povezivali naziv njene pjesme s Hitlerom.

Breskvica bi svoj talent trebala pokazati na Eurosongu svojom zadivljujućom pjesmom “Orlovo gnijezdo”, koja je pobrala kritike nekolicine pojedinaca na društvenoj mreži X. Međutim, nakon objavljivanja pjesme, većina povratnih informacija bila je izrazito pozitivna. Jedan komentar glasi: “Iskreno, u potpunosti uživam u ovom komadu, iako mi je teško odoljeti poslušati ga do kraja.
Uz domaće gledatelje, komentar je podijelio i korisnik pod imenom “Vin” s istaknutom albanskom zastavom na društvenoj mreži X. Ova osoba ponudila je svoju osobnu analizu pjesme “Orlovo gnijezdo” koja je objavljena na istoj platformi. Stihovi pjesme su sljedeći:

Nebo je prekriveno tmurnim oblakom, dok se crne ptice ponovno pojavljuju u sceni. Gromovi tutnje, kiša pljušti, a tuča pustoši orlovu nastambu. Otac se obraća svom mladom potomku, uvjeravajući ga da ovakvo stanje stvari neće potrajati. Crne će ptice na kraju odletjeti, a sjaj će ponovno prevladati.
Iz moje perspektive, završna izjava ove pjesme služi kao potpuno razjašnjenje njezine svrhe. To označava iskorijenjivanje albanskog stanovništva s Kosova i uspostavu potpune srpske dominacije nad regijom. Ovo tumačenje potvrđuje zločine počinjene masovnim ubojstvima i prisilnim uklanjanjem Albanaca s Kosova. Autor je ovo pojašnjenje uključio među preostali sadržaj.

Bilo je raznih komentara u vezi s Peachinom pjesmom, od optužbi za promicanje genocida do odbacivanja iste kao trika za prikupljanje glasova. Čak i ako pjesma uspije proći, malo je vjerojatno da bi Eurosong dopustio tako kontroverzan ulazak. Neki su korisnici izrazili strah i užas kao odgovor na pjesmu, dok je drugi korisnik povukao problematičnu usporedbu spomenuvši Hitlerov ljetnikovac, poznat kao “Orlovo gnijezdo”.

Korisnici TikToka iz Hrvatske iskazali su neizmjernu podršku Breskvici. Osim što su podijelili tekst pjesme, pojedinci iz susjedstva izrazili su iskrenu želju da ova talentirana djevojka pobjedi po Europi. Neki od komentara uključivali su osjećaje poput “Orlovo gnijezdo će čuvati srpsko Kosovo”, “Ja sam Hrvat, ali čvrsto vjerujem da Kosovo pripada Srbiji, kako u prošlosti tako i u budućnosti”, i “Budimo jedinstveni do pobjede, braća”. Mondo prenosi da su te poruke popraćene riječima divljenja pjesmi, izazivajući osjećaj zavisti.

Ne spominjući optužbe i tumačenja, Breskvica se nedavno oglasila na Instagramu i najavila izlazak svoje nove pjesme pod nazivom “Orlovo gnijezdo”. Izrazila je nadu da će njezini obožavatelji uživati ​​u njemu, istaknuvši zajednički trud uložen u njegovo stvaranje. U svojoj poruci pozvala je sve da vole i poštuju jedni druge, da prigrle svoju ljudskost i da budu ponosni na svoju zemlju prikazujući je u najboljem mogućem svjetlu. Breskvica je svoju objavu zaključila izrazivši ljubav prema svojim obožavateljima i potaknuvši ih da zajedno krenu naprijed.

Oglasi - Advertisement