Osim namirnica koje podstiču odbrambeni sistem organizma, kineski lekari ističu još jednu veoma važnu metodu – svakodnevno utopljavanje stopala!

Zašto Kupke za Stopala?
U Kini se zagrijavanje stopala u toploj vodi smatra jednom od metoda liječenja u tradicionalnoj medicini, uz akupunkturu, gvaš masažu i druge tehnike koje se primenjuju na akupunkturnim tačkama. Zašto ova tehnika, koju su i naše bake upražnjavale, djeluje? Suština je da je stopalo slično multifunkcionalnom kontrolnom panelu za cijelo tijelo, jer ima više od 60 biološki aktivnih tačaka.

Prednosti Zagrijavanja Stopala
Tradicija utopljavanja nogu još uvijek je uobičajena u Kini, gde se koristi kao način za poboljšanje zdravlja, produženje mladosti i života. Suština je da ovaj tretman primjenjujete svako veče prije spavanja. Kada su stopala poparena, aktiviraju se energetske tačke koje lakše “upijaju” ljekovita svojstva bilja.

Kako Pripremiti Kupku za Stopala?
Biološki aktivne tačke i zone na stopalima aktiviraju se prilikom izlaganja vrućoj vodi sa lekovitim supstancama, što pomaže u jačanju imunološkog sistema. Stimulisanjem termoregulacije poboljšavamo ukupnu cirkulaciju i eliminišemo patogene. Bonus je da se stanje kože lica i cijelog tijela poboljšava.

Sastojci za Kupku:

  • Senf: Pomaže u detoksikaciji i stimulaciji cirkulacije.
  • Soda bikarbona: Deluje umirujuće na kožu i pomaže u neutralizaciji toksina.
  • Ljekovite biljke: Suhe ili svježe, poput bosiljka, mogu dodatno poboljšati efekat.
  • Esencijalna ulja: Dodaju aromaterapijski efekat i pojačavaju terapijsko dejstvo kupke.

Uputstvo za Pripremu Kupke:
Zagrijte dovoljno vode da napunite posudu ili kadu za stopala. Voda treba biti topla, ali ne previše vruća da ne bi došlo do opeklina. Dodajte odabrane sastojke u vodu. Preporučuje se korištenje jedne ili kombinacije više navedenih supstanci. Potopite stopala u pripremljenu vodu i držite ih 15-20 minuta. Tokom ovog vremena, stopala će upiti ljekovite sastojke i aktivirati biološke tačke.

Ove vruće kupke se ne preporučuju osobama koje pate od sljedećih stanja:

  • Tromboflebitis: Zapaljenje površinskih vena može se pogoršati toplom vodom.
  • Kardiovaskularne bolesti: Topla voda može povećati opterećenje na srce.
  • Hipertenzija: Visoki krvni pritisak može se dodatno povisiti.
  • Visoka temperatura: Topla kupka može povećati tjelesnu temperaturu.
  • Trudnoća: Moguće su komplikacije zbog povećanja temperature tela.

Primjena starih kineskih metoda poput toplih kupki za stopala može značajno poboljšati vaš imunitet i opće zdravlje. Redovno potapanje stopala u toplu vodu sa ljekovitim sastojcima ne samo da pomaže u jačanju imunološkog sistema, već i poboljšava cirkulaciju i stanje kože. Uvijek se konsultujte sa lekarom prije nego što započnete novi tretman, posebno ako imate gore navedena zdravstvena stanja.

Oglasi - Advertisement