Albanija je nedavno provela zakon o zabrani kockanja, koji je sada stupio na snagu i rezultirao zatvaranjem otprilike 4300 kladionica.

Zabrana kockanja proteže se izvan kafića s kladionicama, a uključuje i online klađenje i kockarnice, koji su prije bili smješteni u neposrednoj blizini škola.

Kladionice će od sada poslovati isključivo u sklopu hotela s pet zvjezdica, ali samo na lokacijama koje se ne smatraju urbanim područjima.

Klađenje je predstavljalo značajan problem u Albaniji, a statistike pokazuju da u populaciji od približno 2,8 milijuna ljudi postoji jedna osoba koja se kladi na svakih 670 stanovnika.

Kladioničarski lobi vrši značajan pritisak.
Unatoč značajnom pritisku kladioničarskog lobija, albanski premijer Edi Rama nastavio je s provedbom zakona.

Rama se oglasio na Instagramu kako bi izrazio zaprepaštenje zabranom kladionica i odlukom vlade da zabrani korištenje petardi i vatrometa, navodeći da je prošlo godinama otkad je viđena tako jedinstvena Nova godina.

Vlada u Tirani donijela je odluku o zatvaranju svih sportskih kladionica u zemlji počevši od 1. siječnja, u skladu s revidiranim Zakonom o igrama na sreću koji je stupio na snagu u listopadu prošle godine.

Oglasi - Advertisement