Tijelo nam često šalje signale kada nešto nije u redu, a dva takva upozorenja mogu biti gubitak kose i oticanje nogu. To su simptomi koji ukazuju na mogući nedostatak ključnih nutrijenata, posebno proteina.

Prema Verivell Fit-u, prosečna odrasla osoba s umerenom aktivnošću trebala bi konzumirati količinu proteina koja čini oko 10% unesenih dnevno kalorija. U gramima, to se može izračunati množenjem svakog kilograma tjelesne mase s 0,8 g proteina. Ove potrebe variraju ovisno o nivou fizičke aktivnosti, bilo da je cilj izgradnja novih mišića ili očuvanje postojećih.

Oticanje Tijela

Oticanje tijela, posebno stomaka, dlanova, nogu i stopala, može biti znak da ne konzumirate dovoljno proteina. Healthline objašnjava da nedostatak albumina i drugih proteina u krvi može dovesti do akumulacije tekućine u tkivima. Albumin je ključni protein u plazmi, ali oticanje može biti uzrokovano i drugim zdravstvenim problemima, stoga je važno konzultirati se s liječnikom.

Promjene Raspoloženja

Mozak koristi neurotransmitere za prijenos informacija, a mnogi od njih sastoje se od aminokiselina iz proteina. Nedostatak proteina može značiti manju količinu ovih ključnih jedinjenja, što dovodi do promjena raspoloženja. Dopamin i serotonin su primjeri takvih molekula, a njihov nedostatak može izazvati letargiju, depresiju ili agresiju. Klivlendska klinika preporučuje konzumaciju zdrave doze proteina za doručak za početak dana s dovoljnom količinom neurotransmitera.

Problemi s Kosom, Kožom i Noktima

Kosa, nokti i koža sastoje se od proteina poput elastina, kolagena i keratina, koji se proizvode iz aminokiselina. Ako tijelo nema dovoljno aminokiselina, ovi dijelovi postaju suhi, ljušte se, što rezultira tankom kosom, slabim noktima i bolnim suhim mjestima na koži. VebMD savjetuje dodavanje više proteina u ishranu ako niste sigurni što uzrokuje ove probleme.

Umor i Slabost

Sedam dana bez adekvatnog unosa proteina može utjecati na mišiće odgovorne za držanje i kretanje, posebno kod starijih od 55 godina, prema VebMD-u. Nastavak niskog unosa proteina može dovesti do razgradnje mišića, što smanjuje snagu i usporava metabolizam. To može dovesti do anemije, dodatno uzrokujući umor.

Sporo Zarastanje Rana

Nedostatak proteina može usporiti zacjeljivanje rana i uganuća. Ovo može biti zbog nedostatka kolagena, koji se ne proizvodi dovoljno brzo zbog nedostatka aminokiselina. Proteini su neophodni i za zaustavljanje krvarenja i poticanje zgrušavanja krvi.

Namirnice Bogate Proteinima

Vaša prehrana treba uključivati različite namirnice bogate proteinima. Glavne grupe su nemasno meso, perad, riba, jaja, tofu, orašasti plodovi, semenke, mahunarke, mleko, jogurt i sir. Jaja su odličan izvor proteina, s oko 7 grama proteina po velikom jajetu. Bademi su zdrava grickalica bogata proteinima, s 6 grama proteina na 28 grama. Mleko je takođe dobar izvor proteina, a šolja punomasnog mleka sadrži 8 grama proteina. Tuna je vrhunska izvor proteina s 29 grama na 100 grama, dok piletina ima oko 30 grama proteina na 100 grama mesa. Brokoli, iako povrće, sadrži sve esencijalne aminokiseline s 2,5 grama proteina po šolji iseckanog brokolija.

Uzimajući u obzir ove izvore proteina, možete se boriti protiv simptoma kao što su gubitak kose i oticanje nogu te poboljšati svoje opće zdravstveno stanje.

Oglasi - Advertisement