Prvi znaci demencije mogu se manifestovati na neočekivane načine, uključujući i promene u oralnom zdravlju. Suva usta nisu samo pitanje komfora; mogu biti rani simptom demencije. Dok većina ljudi razmišlja o zdravlju zuba u kontekstu osmijeha i svježeg daha, oralna higijena je zapravo duboko povezana s općim zdravstvenim stanjem.

Povezanost između oralnog zdravlja i drugih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, dobro je dokumentovana. Loša oralna higijena može povećati rizik od srčanih bolesti. Takođe, stanje usta može biti indikator drugih zdravstvenih problema, uključujući tumore i hipertenziju.

Jedan od ranih simptoma demencije može biti neobičan osjećaj u ustima. Jim Dunn, gerijatrijski klinički konsultant, ističe: „Demencija nije specifična bolest, već opći izraz koji opisuje simptome gubitka pamćenja i kognitivnih oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da utiču na svakodnevne aktivnosti osobe.“

Iako trenutno ne postoji lijek za demenciju, rano otkrivanje i dijagnoza su ključni za usporavanje njenog napredovanja. Healthline navodi da tretmani uključuju lijekove, kognitivni trening i terapiju.

Među ranim simptomima demencije, suva usta nisu najčešća, ali mogu biti važan pokazatelj. Raymond Dacillo, direktor operacija zdravstvenih usluga u C-Care, naglašava: “Iako suva usta možda nisu jedan od najčešćih ranih simptoma demencije, to može biti rani signal.” Problem s hidratacijom kod osoba s demencijom, posebno kada je stanje nedijagnosticirano, može dovesti do smanjene proizvodnje pljuvačke, što rezultira suvim ustima.

Prepoznavanje ovih ranih znakova je ključno. Ako primetite ovakve simptome, neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

Oglasi - Advertisement