U hladnim danima moramo se zagrijati na različite načine. Jedan od njih je tuširanje toplom ili toplom vodom. Koliko je ovo zaista zdravo? Dr. Mahijar Madahali, koji često objavljuje edukativne i zdravstvene sadržaje na TikTok društvenoj mreži, ovaj put je podijelio nekoliko važnih i korisnih savjeta. U jednom od članaka objašnjava da je prevruća voda zapravo štetna za vaše zdravlje. Prema njegovim riječima, korištenje tople vode će donijeti sljedeće četiri posljedice:

Vruća voda može isušiti vašu kožu
“Koža na svojoj površini ima prirodna ulja koja je održavaju hidratiziranom. Vruća voda ih potpuno ispire, pa dolazi do isušivanja”, kaže on. Tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi također može proširiti krvne sudove, što može pogoršati crvenilo, dodaje. .i iritacija kože.

Prevruća voda može oštetiti vašu kosu
“Prevruća voda može oštetiti vašu kosu”, objašnjava on. U stvari, vruća voda može isušiti i oštetiti kosu, gubeći prirodnu strukturu, uzrokujući iritaciju vlasišta i blijedi.

Prevruća voda također može uzrokovati nesvjesticu
Vaskularni hirurg je upozorio: “Predugo prikazivanje u vrućoj vodi može izazvati nagli pad krvnog pritiska, praćen nesvesticom.”

Topla voda oštećuje imuni sistem
Hirurg je takođe upozorio da prekomerna upotreba tople vode može da ošteti imuni sistem. Iako topla voda sama po sebi nije štetna za naše sisteme, moramo je koristiti odgovorno kako bismo izbjegli opekotine, dehidraciju i nepotrebni stres za tijelo.

Oglasi - Advertisement