Prema pisanju Daily Maila, Island je trenutno u stanju velike tjeskobe zbog potresa koji potresaju tlo već nekoliko dana. Uništenje cijelog grada već se dogodilo, a stručnjaci upozoravaju da bi ti potresi mogli biti preteča masivne vulkanske erupcije.

U proteklom danu jugozapadni poluotok Reykjanes doživio je više od 700 potresa. Iako su bile nešto slabije nego proteklih dana, erupcija vulkana Fagradalsfjal još uvijek je na pomolu. Island su posljednjih dana pogodile tisuće potresa.

Stanovnici koji su evakuirani izvijestili su da su čuli uznemirujuće zvukove koji su dolazili ispod zemlje. Oni koji su dobili dopuštenje da vrate svoje stvari dobili su upute da ostave sve i odmah pobjegnu čim čuju zvuk sirena.

Meteored | YourWeather on X: “#Nature 📹 State of emergency due to a probable eruption 🌋 in #Grindavík, Iceland. In recent hours, numerous earthquakes have been recorded and large cracks have appeared in the city due to the rise of magma. The population was evacuated due to the risk of eruption. https://t.co/UesuzCKtrp” / X (twitter.com)

Na raznim mjestima diljem grada odjednom su se pojavile velike vrtače. Nedavno objavljene snimke iz zraka, koje je snimila Obalna straža, prikazuju istaknutu pukotinu koja presijeca srce grada. Kako se magma približava površini, iz pukotine se može vidjeti kako se diže dim.

Vlasti trenutno grade barikade oko geotermalne elektrane u neposrednoj blizini, s namjerom da je zaštite od nadolazećih tokova lave. Pučanstvo obično smatra da je erupcija neizbježna pojava.

Tijekom intervjua za državnu radioteleviziju RUV, Gudrun Hafštajnsdottir, ministrica pravosuđa Islanda, izjavila je da je izgradnja pozamašne barijere namijenjena zaštiti geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od šest kilometara od Grindavika.

Nopolluting on X: “Residents of Grindavik have been given limited time to gather more of their belongings from the town. 📷Video from biornvalur via tiktok. #iceland #icelandvolcano #IcelandEarthquakes https://t.co/fvrki7BYip” / X (twitter.com)

Nakon dobivanja službenog odobrenja vlade, proces izgradnje odmah počinje u tvornici. Nevjerojatna količina opreme i materijala, dovoljna da se napuni 20.000 kamiona, transportira se na gradilište za korištenje u procesu izgradnje.

Prema riječima predstavnika HS Orka, operatera elektrane, potvrđeno je da prekid neće utjecati na opskrbu električnom energijom glavnog grada Reykjavíka. Postrojenje, koje je odgovorno za opskrbu toplom i hladnom vodom i električnom energijom za cijelu zemlju, doživjelo je prekid.

Prema stručnjacima, ispod grada se već duže vrijeme nakuplja magma. Nedavno se doznalo da se ispod grada formirao 14-kilometarski prostor koji se naziva ‘koridor’. Mogućnost erupcije, prema tim istim stručnjacima, nije ograničena na jedno mjesto duž ovog koridora, već se može dogoditi bilo gdje.

Abu Faisal🇸🇦 on X: “Iceland Update The video shows a massive crack in the center of the Icelandic city of Grindavik. The steam is pouring out as the island nation prepares for a likely volcanic eruption. https://t.co/frF9MAwRPj” / X (twitter.com)

Prema Matthewu Jamesu Robertsu, stručnjaku iz Islandskog meteorološkog ureda:

Ispod Zemljine kore nalazi se magma, spremna eruptirati svakog trenutka. Nesigurna priroda ove situacije ostavlja mnogo neizvjesnosti o tome hoće li doći do erupcije i, ako se dogodi, kolika će biti šteta.

Prema riječima čelnika Odjela za javnu sigurnost, pristup regiji Grinvadika postaje sve veći izazov zbog širenja golemih praznina u tom području.

Kako vrijeme prolazi, regija se uporno povlači, a izvana se često pojavljuju svježe pukotine. Regija nalikuje kolosalnom ledenjaku koji je puknuo, zbog čega je opasno ući u nju.

Prethodno je pojedincima bilo dopušteno da se brzo vrate u svoja prebivališta u svrhu prikupljanja stvari i svojih kućnih ljubimaca. Međutim, trenutno će oni koji se odluče vratiti svojim kućama biti u pratnji timova hitne pomoći.

Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite, upozorava se da je područje koje obuhvaća Grindavik opasno.

Prema priopćenju Meteorološkog zavoda, još uvijek se mjere trajne deformacije tla uzrokovane vertikalnim pomacima u okolici Grindavika.

Prema izvješćima lokalnih medija, seizmička aktivnost zabilježena tijekom prethodne noći bila je usporediva s onom prethodnog dana. Zabilježeno je oko stotinjak potresa na sat, a većina su bila manja podrhtavanja. Unatoč tome, dva najvažnija potresa bila su jačine 3,1 odnosno 2,8 po Richteru.

Nedavna vulkanska aktivnost koja je predstavljala opasnost za zajednicu vratila je sjećanja na sličan događaj koji se dogodio 2010. Tijekom tog vremena, erupcija Ejafjalajokula, još jednog vulkana na Islandu, imala je sličan utjecaj na područje i njegove stanovnike.

Oglasi - Advertisement