Bez obzira kakva vas intervencija čeka, odlazak stomatologu može mnoge ljude učiniti nervoznima. Međutim, kako bi sve proteklo što lakše, stomatolozi preporučuju šta ne raditi prije pregleda.

Stomatolog dr. Khaled Kasem otkriva pet stvari koje nikada ne radi prije odlaska u stomatološku ordinaciju, čak i ako tek idete na pregled.

Izbegavajte alkohol, kafu i čaj

Koliko god volite da se opustite uz čašu vina prije spavanja, najbolje je izbjegavati alkohol dan prije (i na dan) vašeg pregleda kod zubara. To je zato što alkohol može uzrokovati dehidraciju u ustima, uobičajeni simptom drugih oralnih zdravstvenih problema, što otežava postavljanje tačne dijagnoze.

Većina nas dan započinje šoljicom čaja ili kafe – posebno kada je vani mrak i hladno. Međutim, topli napitci mogu uzrokovati osjetljivost zuba i promjenu boje. Dr. Kasem preporučuje da pijete samo vodu ujutro na pregled.

nema cigareta

Najbolje je izbjegavati pušenje najmanje 24 sata prije posjete stomatologu. Većina ljudi zna da je pušenje loše za vaše zdravlje, posebno za zube, ali čak i jedna cigareta može zaprljati vaše zube.

nema čvrstu hranu

Poslednja stvar koju želite da uradite je da odete na sastanak sa hranom zaglavljenom u zubima, što se lako može dogoditi kada jedete grickalice poput orašastih plodova. Najbolje je odabrati mekšu hranu koja je nježna za želudac, poput kajgane.

bez šminke

Upotreba određenih kozmetičkih proizvoda može uzrokovati probleme na ispitu. Stomatološki alati poput vodenog spreja nisu najbolja kombinacija s ružem ili puderom – stoga izbjegavajte šminkanje kada idete na pregled.

prati zube

Mnogi od nas paničare na dan pregleda kod stomatologa i peru zube dvadeset minuta kako bi bili sigurni da su čisti i uredni. Ali to nije sasvim tako. Redovno pranje zuba pomaže vašem stomatologu da zaista shvati vaše zube i način na koji se brinete o njima.

Oglasi - Advertisement