Da li ste znali da vaši bubrezi svakodnevno naporno rade kako bi uravnotežili tečnosti, minerale i soli u vašem telu? Kako bi pravilno funkcionisale i najbolje radile svoj posao, određene namirnice im mogu pomoći i poboljšati…

Bubrezi igraju izuzetno važnu ulogu u našem tijelu, filtrirajući pola šolje krvi svake minute. Svaki bubreg sadrži otprilike milion nefrona, koji su posebni filteri koji pomažu u uklanjanju otpadnih tvari iz krvi. Zato se bolje uvjerite da su u vrhunskom stanju! Zato je važno saznati šta uzrokuje bolest bubrega i kako je spriječiti.

Stručnjaci su objasnili koje su namirnice najštetnije za bubrege, a koje najzdravije, prenosi portal Andreea Raicu.

Koje namirnice su najgore za bubrege?
1. Kiseli sok

Crni kiseli sok posebno je bogat vještačkim fosforom. Fosfor je neophodan mineral za jake kosti. Uopšteno govoreći, zdravi bubrezi mogu lako da filtriraju višak fosfora iz organizma, ali ako se pojave određeni problemi sa bubrezima, ovaj sok će im samo otežati stvari. Najbolje ih je izbjegavati kako biste spriječili takve situacije.

2. Previše obrađena ili brza hrana

Polugotove namirnice poput kobasica ili smrznutih proizvoda jedu se tek nakon zagrijavanja i često sadrže velike količine soli i šećera. Isto važi i za hamburgere i pomfrit u brzoj hrani. Prekomjeran unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka i pogoršanja bolesti bubrega. Smanjenje unosa soli ključno je za održavanje zdravlja bubrega. Pretjerana konzumacija šećera i prerađene hrane može dovesti do dijabetesa i gojaznosti, koji su glavni faktori rizika za bolesti bubrega.

3. Crveno meso

Prekomjerna konzumacija crvenog mesa, posebno prerađenog, može povećati razinu mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do stvaranja kamenca u bubregu. Uopšteno govoreći, prekomjerna konzumacija životinjskih proteina može dovesti do “stresa” na bubrege. Životinjski proteini proizvode visoke koncentracije kiseline u krvi, koju bubrezi moraju eliminirati.

Koja je hrana dobra za bubrege?
1. Tamnozeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lišće je snažan izvor antioksidansa, vitamina C, E i K i minerala (kalcijum, magnezijum, kalijum i gvožđe), što ih čini odličnim za prevenciju bolesti bubrega. Ovo povrće pomaže u sprječavanju upale i sprječavanju oksidativnog oštećenja do kojeg dolazi kada su bubrezi preopterećeni.

2. Posteljina

Visok šećer u krvi može uzrokovati oštećenje bubrega. Zbog toga je dijabetes tipa 2 povezan s kroničnom bolešću bubrega. Vlakna u sjemenkama lana pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što je neophodno za zdravlje bubrega.

3. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama kao što su losos i tuna, imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od kronične bolesti bubrega.

3 jaja

Jaja su odličan izvor potpunih proteina, obezbjeđujući esencijalne aminokiseline koje podržavaju zdravo mišićno i bubrežno tkivo.

4.Tofu

Ako tražite biljne proteine ​​za poboljšanje zdravlja bubrega, odaberite tofu. Meso ima mnoge nutritivne prednosti, ali ima i malo kiseline, što može dovesti do stresa na vaše osjetljivije bubrege. Budući da bubrezi uravnotežuju pH našeg tijela i eliminišu kiselinu, hrana koja podržava ovaj proces, kao što je tofu, veoma je korisna za bubrege.

5. Beli luk

Ima snažna protuupalna svojstva i korisna je u liječenju problema s visokim krvnim tlakom, što je važno, a oboje su korisni za funkciju bubrega.

Oglasi - Advertisement