Poznata kao “Proljećna Infuzija”, brezina voda je prirodni napitak koji se dobiva iz kore breze. Ovaj sok je cijenjen zbog svojih sposobnosti detoksikacije, posebno u uklanjanju viška soli iz organizma.

Korištenje brezine vode posebno je popularno nakon zime, kada je potreban oporavak organizma. Brezina voda, dostupna u trgovinama zdrave hrane, sadrži lekovitu vodu koja se može koristiti za čišćenje jetre i bubrega. Preporučuje se konzumirati je u malim količinama više puta dnevno, jer prekomjerno brzo ispijanje može izazvati hitnu potrebu za toaletom, umjesto da djeluje kao sredstvo čišćenja.

Osim što pomaže u čišćenju organizma od otpadnih materija, brezina voda ima i druge zdravstvene prednosti:

  • Eliminira višak soli, fosfata, kiselina, amonijaka te određenih lijekova.
  • Potiče rad jetre i olakšava eliminaciju štetnih tvari poput alkohola, pesticida i zasićenih masti.
  • Poboljšava izgled kože, smanjuje upale i pomaže kod kožnih problema poput akni i ekcema.
  • Ublažava probleme sa zglobovima i sprječava nakupljanje kristala ureičke kiseline, čime se smanjuje rizik od gihta.
  • Doprinosi zdravlju zuba zbog prisutnosti ksilitola, prirodnog šećera koji neutralizira bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba.

Ako imate brezu u dvorištu, možete samostalno prikupiti njezinu vodu. Potrebno je probušiti rupu veličine 5 centimetara u stablu, umetnuti malo crijevo u otvor, spojiti ga s bocom i pričekati da se voda nakupi. Ovako se može dobiti i do 5 litara vode, bez da se drvo ošteti.

Postoji i vjerovanje da grljenje drveta breze može imati terapeutski učinak, oslobađajući od negativne energije.

Oglasi - Advertisement