Velikog glumca ispratilo je dirljivo mnoštvo prijatelja i kolega koji su otpjevali potresnu pjesmu. Stihovi ove pjesme i danas su urezani u sjećanje onih koji su gledali seriju “Sivi dom.

Uz melodiju zbora i govor Nebojše Dugalića, glumac Žarko Laušević sahranjen je na groblju na Novom groblju u Beogradu. Njegova obitelj te mnoštvo prijatelja i kolega bili su prisutni da mu odaju posljednju počast.

Jedan od najslavnijih glumaca u lokalnoj zajednici ispraćen je dok su se njegovi voljeni, suradnici i poznanici okupili ispred kapelice kako bi mu odali počast.

Laušević je 15. studenog preminuo u 63. godini života nakon borbe s rakom pluća.

Pjesma “All I want at this moment” svirala je dok su ga polagali na vječni počinak.

Glazbena tema iz emisije “Sivi dom” odmah je stekla popularnost među mladima osamdesetih godina prošlog stoljeća. Važno je napomenuti da je ova posebna melodija korištena kao osnova za predmetnu pjesmu.

Serijal Šilja u sivoj kući zbirka je knjiga koja prati istoimeni lik Šilju u njezinim pustolovinama u misterioznoj sivoj kući. Serija je poznata po svojim zamršenim zapletima i dobro razvijenim likovima. Stekao je vjerne sljedbenike među čitateljima koji uživaju u žanrovima fantazije i misterija.

Serija je imala vrlo vješt glumački ansambl, no jedan se posebno istaknuo – Žarko Laušević. Unatoč tome što je dosad bio nepoznat, Lauševićev je talent zablistao više od ostalih. Dobio je najizazovniju ulogu od svih, onu “Šilje” – lika koji je vrlo malo govorio. No, Lauševićev odmjereni pristup i tumačenje lika u trenu ga je pretvorio u karizmatičnu zvijezdu, a brzo je postao predmet žudnje mnogih žena. Nije prošlo dugo, a postalo je moderno da muškarci briju dio desne obrve, baš kao Lauševićev lik u seriji.

Tijekom priloga o školama glume u emisiji beogradske televizije namijenjenoj tinejdžerima, voditeljica je dala izjavu koja glasi: “Ako netko želi biti kao Miki Rourke, Kim Basinger ili Žarko Laušević…”.

Tijekom serije, zbor dječaka i djevojčica izveo je pjesmu relativno nepoznatog benda Far, koja je sadržavala stihove “Odlazi, odlazi iz mog života, sve što želim u ovom trenutku”. Upravnik doma Bata Živojinović često bi upadao u riječ i pitao: “Djeco, što je tužno?” kad god je netko pjevao pjesmu. S vremenom je pjesma postala iznimno popularna da se smatralo nezamislivim da je nema na playlisti za bilo koji party ili post-party okupljanje.

Pojava novog vala na glazbenoj sceni 1980-ih mogla bi se nazvati kičastom, ali izazvala je istinsku tugu. Pjesme su nalikovale onima pronađenim u bilježnicama djece iz domova, s “poezijom” koja se često čitala u oštrim TV dokumentarcima, razotkrivajući svijet koji obično ostaje zamagljen od “mainstreama” društva. Unatoč tome, pjesma je bila veliki hit, prožeta osjećajem spontanosti i autentičnosti.

Sve što želim u ovom trenutku, idi, idi iz života moga. Srce mi je izgorelo moje, a duša je ostala bez svoga…

Ref. Ne, neću plakati, srce mi je puno radosti. Ne, neću plakati, srce mi je puno radosti.

Veselo mi s tobom nekad beše, al’ kad je sa neba zvezda pala, sad mi osta samo bleda slika, što mi tvoja sestra jednom dala.

U smislu kulture, trenutno stanje u našoj zemlji može se usporediti sa scenarijem nakon katastrofe. Zamislite preživjele kako izlaze iz svog skloništa i prebiru po ostacima i ruševinama da vide je li još nešto ostalo. Kada se razmatraju kulturni koncepti koji su nekada bili vezani uz Jugoslaviju, mora se postaviti pitanje – kako se ti koncepti primjenjuju danas? Jesu li zabranjeni, ignorirani ili su usprkos svemu izmijenjeni?

Iako je Hit uspio opstati, Lauševićev je odlazak bio preuranjen. Ipak, ako iz smrti možemo izvući ikakvu ljepotu, ona leži u dostojanstvenom ispraćaju.

Sivi dom – Šilja i čika Ostoja – YouTube

Oglasi - Advertisement