Stručnjaci otkrivaju zabrinjavajuće detalje o prvim slučajevima malih boginja u Srbiji, gdje je infekcija prvo zabeležena kod majke, a zatim preneta na njenog petnaestogodišnjeg sina. Dr Ivana Begović Lazarević, iz Zavoda za javno zdravlje grada Beograda, tokom gostovanja na K1 televiziji, objasnila je da majka nije bila hospitalizovana iako je imala akutni oblik bolesti. Prema izvorima, dječakova majka bila je prva osoba zaražena malim boginjama u Srbiji, ali je, kako je dr Lazarević navela, oporavak prošao kod kuće.

Majka je imala simptome slične onima kod njenog sina i uspješno se oporavila bez hospitalizacije. Potvrda infekcije ospicama kod majke došla je tek nakon nasumične pretrage krvi, dok grlobolja nije bila razlog za hospitalizaciju. U Srbiji je zabeležen povratak malih boginja, a potencijalna epidemija je zabrinjavajuća s obzirom na to da trenutna procijepljenost nije dostigla ciljanih 95%.

Poslednja epidemija malih boginja u Srbiji dogodila se 2017/2018. godine, sa više od 6.000 zaraženih i 15 smrtnih slučajeva, od kojih je u Beogradu bilo 2.100 zaraženih. Dr Begović Lazarević je navela da je obuhvat vakcinacije tada bio 98%.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorio je na visoki potencijal za širenje malih boginja, jedne od najzaraznijih bolesti, naročito u vrtićima, gde jedno ili dvoje zaražene dece mogu brzo preneti virus na nevakcinisanu decu. Takođe je istakao da simptomi malih boginja uključuju slabost, temperaturu, nesanicu, nervozu, a kod starijih osoba i glavobolju. Tipične ospice se pojavljuju iza ušiju, šireći se niz vrat, dok crvenilo oko očiju može biti još jedan znak infekcije. Dr Milićević je naglasio da odrasli mogu razviti ozbiljne komplikacije poput upale pluća ili encefalitisa koje zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Oglasi - Advertisement