Ekipa hrvatskih novinara Nedeljno imala je jedinstvenu priliku intervjuirati stručnjake i stanovnike Skoplja. Nadalje, dobili su ekskluzivan pristup školi u kojoj se dogodilo tragično ubojstvo Vanje Gorčevske (Đorčevske).

Sumnja se oko otmice i ubojstva osobe, a umiješani su Ljupčo Palevski Palčo i njegova grupa. Osim toga, postoji uvjerenje da je otac osobe možda imao ulogu u incidentu.

Jedna od oproštajnih poruka napisana u znak počasti sjećanju na tragično stradalu 14-godišnju Vanju Gorčevsku izražava duboku tugu i daje nadu za njezino dobro u zagrobnom životu. Iskrena poruka jamči da će ona uvijek imati posebno mjesto u njihovim srcima i da nikada neće biti zaboravljena. Razarajući gubitak ove mlade djevojke nije pogodio samo stanovnike Skoplja, već je odjeknuo i izvan granica Sjeverne Makedonije. Neka počiva u miru.

Na stolu unutar škole nježno leži divan aranžman od deset nježnih ružičastih ruža i deset sitnih bijelih krizantema. Neposredno ispred ulaza u školu, ostaci pougljenjenih lampiona ostaju kao sumoran prizor. Na pročelju zgrade nasuprot škole ekspresivan je grafit koji poručuje “Vanja, držimo te”. U međuvremenu, bijeli kvadratni transparent pričvršćen na ogradu nosi srdačan natpis “Vanja, neka nađeš vječni mir.

Ravnateljica škole, Katerina Atanasova, jasno je dala do znanja novinarima da škola nije umiješana u incident i zatražila je da napuste prostorije. Nadalje, istaknula je važnost brisanja svih snimljenih fotografija. Iako je ravnateljica Atanasova dala neke informacije o preminuloj osobi Vanji, fokus joj je ostao na distanciranju škole od situacije.

Prema riječima ravnatelja, Vanja, učenica devetog i završnog razreda, 27. studenoga ujutro izostala je s nastave. Nastava, koju čini 26 učenika i učenica, počela je u osam sati. Kako se Vanja nije pojavila, majku je kontaktirala razrednica kako bi je obavijestila o situaciji. Naknadno je obaviještena i policija.

Novinarki se u tom trenutku pridružila i njezina kolegica iz razreda.
– Jednostavno tako funkcioniram. Uglavnom, kad sam primijetila njezin izostanak s nastave, odlučila sam je nazvati da saznam razlog tome – sažeto je objasnila. Sjećanje na tragičnu smrt učenika izmamilo joj je suze.

Otac se raspitivao o kameri.

Tijekom oproštaja, ravnateljica Atanasova osvrnula se na stalni stres koji proživljavaju svi učenici i uvjerila nas da se ulažu svi napori da im se pruži podrška. U znak zahvalnosti poklonila nam je školsku monografiju i naglasila da nam je posebno omogućila ulazak u prostorije nakon uznemirujućeg incidenta koji je pogodio Sjevernu Makedoniju.

U ponedjeljak, 27. studenog ujutro, Vanja je imala obvezu doći na prvi sat točno u osam sati. Međutim, na zvuk školskog zvona već je bila uključena u očajničku borbu za preživljavanje. Vezana i nepokretna, slomljene čeljusti, prevezena je na mjesto gdje joj se život tragično ugasio, a tijelo skriveno u vreći za spavanje. Iako nije službeno potvrđeno, moguće je da je umrla gušenjem. Posebnost ovom gnusnom zločinu daje i činjenica da se njezin otac Aleksandar trenutno nalazi u pritvoru.

Tereti ga se da je otmičarima dao ključne informacije o Vanjinom samotnom putu u školu tog jutra, bez pratnje starije sestre. Ruta kojom obično idu do škole, koja prolazi kroz dio centra Debra, može se prošetati za samo deset minuta. Isto toliko vremena novinarima je trebalo da putuju od škole do peterokatnice koja se nalazi na adresi Naum Naumovski Borče 87.

Oglasi - Advertisement