U posjedu snimka je portal Klix.ba koji je zabilježio trenutak kada jedan od pojedinaca u koloni vozila koja je prolazila kroz vlaseničko povratničko naselje Drum, naseljeno bošnjačkim stanovništvom, doziva: “Molim vas, ustanite.

Sigurnosne kamere postavljene na mjestu stanovanja Bošnjaka koji se vratio u svoj dom snimile su kolonu vozila kako tuda prolazi. Zvuk je uhvatio glasan uzvik “ustaj, balia” koji je dolazio iz vodećeg automobila.

Incident je zabilježen u 16:42 i odmah prijavljen nadležnim tijelima. Doznali smo da je policija identificirala osobu koja inače živi u Njemačkoj, ali nažalost, ona će tek sutra biti dostupna za uzimanje izjava.

Srpska zastava i božićno drvce krasili su vozila u koloni i dali praznični štih njihovom izgledu.

Bošnjaci se po povratku na prostore entiteta RS u BiH nerijetko susreću sa nizom provokacija i uvreda, posebno u vrijeme vjerskih praznika ili obilježavanja šehidskih godišnjica.

Sam spomen te količine izaziva strah i nelagodu, budi sjećanja na najmračnija vremena ranih devedesetih kada je nesrpska zajednica u Vlasenici trpjela muke, silovanja, ubistva i prisilno raseljavanje sa svojih mjesta.

Oglasi - Advertisement