Po povratku iz Njemačke, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da svjetska zajednica mora istražiti posjeduje li Izrael nuklearno naoružanje ili ne, navodeći da to ispitivanje treba provesti “prije nego istekne vrijeme”.

U svjetlu mogućih posljedica, predsjednik Turske naglasio je važnost provedbe procjene izraelskog posjedovanja nuklearnog oružja prije nego što postane prekasno. Kao rezultat toga, pomno ćemo pratiti ovo pitanje.

Iznesena je primjedba da Izrael nije potpisao Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, te stoga odredbe navedenog ugovora nisu primjenjive na naciju Izrael.

Istodobno, države koje su potpisale sporazum imaju mogućnost obratiti se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju s prijedlogom uspostave nadzornog sustava. Nakon što se ovaj prijedlog predstavi, IAEA će sazvati sastanak vijeća kako bi raspravili i donijeli odluku. Presuda ovog vijeća mora se potom podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Unatoč potencijalu da Sjedinjene Države stave veto na zahtjev zbog svog svrstavanja s Izraelom, sama činjenica da je ovo pitanje dovedeno na tako značajnu razinu značajan je razvoj, prema Erdoganu.

Ne postoji službena potvrda, ali široko se vjeruje da izraelska nacija ima pristup nuklearnom oružju.

Prema različitim procjenama, zalihe nuklearnih bojevih glava u Izraelu su negdje između 80 i 400. Općenito se vjeruje da Izrael ima sposobnost lansirati te bojeve glave na više načina. To uključuje korištenje zrakoplova, projektila lansiranih s podmornica i balističkog projektila Jericho, koji može putovati na srednje do međukontinentalne udaljenosti.

Vjeruje se da je Izrael razvio svoje prvo nuklearno oružje krajem 1966. ili početkom 1967. To bi ih postavilo kao šestu naciju na globalnoj razini koja je postigla ovaj pothvat.

Izrael je namjerno usvojio politiku nesigurnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala, niti priznajući niti odbacujući njegovo postojanje. Umjesto toga, Izrael je tijekom vremena ponovio svoj stav navodeći da neće biti primarna nacija koja će unijeti nuklearno oružje na Bliski istok.

Štoviše, Izrael je uspostavio načelo protuproliferacije i proaktivnih napada kako bi spriječio druge zemlje u regiji da se domognu nuklearnog oružja. Zbog toga su izraelske zračne snage izvele ciljane napade na nuklearne reaktore u Iraku i Siriji i 1981. i 2007. godine.

Oglasi - Advertisement